Roti kukus sentiasa menjadi kegemaran buat seisi keluarga. Makan panas-panas dengan cicah jem,pasti enak. Selain makan di restoran apa kata kita buat sendiri.
Nak tahu caranya ikuti perkongsian ini.
BAHAN-BAHAN:
Bahan A
* 250gm tepung roti
* 60gm gula
* 150ml susu segar Bahan B
* 1 tsp instant yis
* 50ml minyak masak
Ads
PENYEDIANNYA
1. Campurkan bahan A dan uli sehingga sebati dan elastik. 2. Rehatkan selama 40 minit (tak nak rehatkan pon tak ape)
Masukkan tepung,kemudian masukkan pula gula..Masukkan susu segarGaul sehingga sebati dan elastik. * lepas tu rehatkan 40 minit,tapi kalaw tak nak rehatkan terus masukkan jer bahan seterus nyer iaitu yis
3. Masukkan yis dan uli lagi sehingga sebati.
Ads
Masukkan yis dan uli lagi sehingga sebati.Uli la sampai betul2 sebati yis tu yer….manual memang penat sikit uiiii,
4. Akhir sekali setelah yis dah sebati masukkan minyak masak dan uli sehingga doh betul2 elastik.
Lepas tu masukkan bahan terakhir iaitu minyak masak,dan uli sampai adunan betul2 elastik taw…
5. Rehatkan doh sehingga naik 2 kali ganda.
Sediakan bekas lebih kurang macam ni,hakak tak ade bekas roti…so gune yang ni jela, *jangan lupa lumur dulu keliling bekas tu dengan minyak masak dan letakkan kertas minyak yer supaya mudah roti kite nak keluar nanti.Ha bolehlah nak dibentukkan membujur gitu…Masukkan ke dalam bekas macam ni…dan rehatkan sehingga adunan naik 2 kali ganda.Nampak tak bila adunan ni dah naik 2 kali ganda,nampak comel je kan..
6. Kukus selama 20 minit
Ads
So dah boleh la dikukus selama 20 minit. Hakak gune pengukus elektrik jer ni.
7. Sejukkan terlebih dahulu sebelum di potong. 8. Hidangkan bersama seri kaya.
Ok ini lah hasil nyer bila dah di kukus,tunggu sejuk dulu baru potong yer…Cicah dengan seri kaya!
Menyimpan pelbagai makanan dan bahan memasak di dalam peti ais adakalanya menimbulkan bau yang kurang menyenangkan. Ia bukan sekadar membantutkan selera tetapi juga boleh merosakkan kualiti makanan.
Berikut di kongsikan 5 tips jaga peti sejuk di rumah anda agar sentiasa bersih dan segar.
1. Gunakan Baking Soda
Untuk menghilangkan bau dari peti sejuk, anda boleh taburkan baking soda di tempat-tempat penyimpanan atau boleh juga memasukkan baking soda di dalam bekas atau tupperware kecil yang terbuka. Baking soda juga boleh di larutkan dengan air dan gunakan untuk membersihkan peti sejuk.
2. Gunakan Oatmeal
Sediakan sebuah mangkuk yang diisi dengan oatmeal. Lalu masukkan ke dalam peti sejuk. Dengan cara ini, bau tak sedap di dalam peti sejuk boleh di kurangkan atau hilang sama sekali.
3. Gunakan Biji Kopi
Letakkan biji kopi di beberapa sudut dalam peti sejuk anda. Dalam beberapa hari, bau peti ais anda akan hilang dengan sendirinya.
4. Gunakan Arang
Anda boleh menyimpan beberapa potong arang di dalam sebuah bekas terbuka dan letakkan ke dalam peti sejuk.
5.Cuci terlebih dahulu
Lakukan tindakan pencegahan mudah iaitu cuci dahulu sayuran atau buah yang akan dimasukkan ke dalam peti sejuk dan pisahkan bahan-bahan makanan ke dalam kotak atau bekas tertutup.
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Biasanya kalau beli tauhu di kedai, tak boleh simpan lama sebab mula terasa masam kan. Sayang pula kalau yang beli banyak, membazir kalau masam. Cuba tip mudah ini untuk memastikan tauhu yang dibeli tahan lama dan tidak berbau atau masam.
Perkongsian ini dimuat naik oleh puan Ani Zam. Katanya tip tersebut diperoleh daripada ibu mentuanya.
Salam Jumaat
Hari ini nak share tips simpan tauhu agar tahan lebih lama. Tips ini saya dapat dari ibu mertua saya 😀😀. Pastikan beli tauhu yang masih elok dan tidak berbau masam
Cuci bersih menggunakan air paip. Kemudian rebus tauhu selama 10 minit atau hingga mendidih
Bila sudah sejuk , simpan di dalam bekas yg berisi air tapis / air masak hingga menenggelamkan tauhu tersebut. Simpan di dalam peti sejuk. Boleh tahan sehingga seminggu
Perah sebijik limau kasturi supaya tauhu tak cepat busuk, berlendir. Tahan lebih lama… (cara2 nya basuh tauhu,, masuk dlm bekas, letak air suam atau air paip/masak simpan dlm peti sejuk.). Selalunya saya simpan sampai seminggu. Kdg sampai 2 minggu.
Ada beberapa masalah yang biasa dihadapi masa nak membuat donut. Terutamanya bagi yang baru cuba-cuba nak buat.
Nah ini ada cara mudah tak perlu nak uli sangat tapi hasilnya tetap gebu dan lembut. Hanya guna tepung adunan segera dari kedai Eco.
Resipi ini dikongsikan oleh puan Alya Qaisarah Qaisarah yang katanya sudah beberapa kali membuat resipi donut menggunakan tepung dari Eco ini.
Assalamualaikum sahabat semua,ok sebelom ni saya penah post pasal buat donut pakai tepung adunan segera kedai eco RM2 kan..Ok hari ini saya post lagi buat donut pakai tepung segera kedai eco RM2 lagi ..gebu dan lembut sangat korang boleh la cuba lepas ni untuk nak dapat kan donut yg gebu dan lembut mcm ni..x mahal pun RM2 je sedap tau korang kena la cuba buat dulu dan rasa mcm mneperginya..😉
Resepi Ringkas je bahan2 yg saya guna buat donut ni hanya seeloknya pakai 2 paket tepungdonut
Bahan
-yis 1 paket
-gula satu sudu kecil
-Susu pekat 1 sudu besar
-air suam dlm3 sudu besar je.
(Satu kan bahan atas tu biar kan yis tu kembang)
Lepas yis mengembang masuk kan dlm besen
Letak kan
– 2 tepung donut
-1 biji telor gred A
-serbuk penaik satu sudu kecil
– majerin 2 sudu
-susu kotak yg sejuk
(Satu kan bahan di atas tu uli letak susu kotak sikit demi sedikit uli semua jgn bg keras sangat lebik sedikit klu dh x lekat pada tangan ok la tu..klu terlembik sangat tambah kan tepung gandum je..lepas tu biar kan tepung tu tutup dahulu biar dlm 1 jam baru bentuk2 kan..dh bentuk biar kan sekejap dlm 20 minit baru goreng😊