Siapa sangka rumah banglow yang dahulunya buruk dan usang kini telah bertukar wajah persis sebuah rumah yang cukup selesa dihuni oleh seisi keluarga. Andai kita lihat keadaan asal kediaman ini, tentu ramai antara kita berasa ragu-ragu untuk membelinya dan tidak sanggup melaburkan wang untuk baik pulih kediaman ini.

Namun tidak bagi Rouzil Armiza Shamsir, nekad untuk membeli rumah terbiar walau pada peringkat awal agak sukar mendapat persetujuan suami. Jom baca perkongsian penuh daripadanya hingga akhirnya rumah ini menjadi seakan ‘taman syurga’ buat mereka seisi keluarga.

Ada yang terkejut tengok keadaan asal rumah kami tak?

Mula-mula dulu, jenuh jugaklah memujuk husband nak membeli unit terbiar. Tiada tingkap, wiring pon habis dicuri. Bila rumah dah takde tingkap, air masuk dan dalam bilik umpama sebuah paya dengan pokok-pokok lagi.

Apapun, kita sebagai isteri kan ada gerak hati sendiri nak kediaman yang macamana. Maka setelah dipujuk pujuk sang husband tu dapat jugalah memiliki unit idaman ni walaupun ramai yang terkejut bila tengok keadaan rumah yang terbiar dan menakutkan. Tapi saya berdegil juga sebab unit ni betul-betul menghadap tasik dan taman rekresasi.

Saya jumpa iklan rumah ni kat Mudah…(deret saya masih ada 1 unit terbiar untuk yang berminat)

Awal 2012 kami mula merealisasikan dengan membuat sedikit demi sedikit perubahan mengikut keadaan poket hehehehe..

Harap-harap puan-puan semua tak mengigau dan mimpi ngeri tengok gambar-gambar asal rumah kami ni.

Kos yang dibelanjakan

Saya jawab di sini ya mengenai harga asal saya dapt memang below market value masa tu iaitu RM360k …Lokasi Nilai …depan dengan air pancut

50k upah cuci, cat, wiring, pintu,tingkap , grill, lampu , kitchen kabinet dan aircond (tak masuk renovation huhuhu)

IKLAN

Manakala ini adalah gambar rumah yang diambil pada tahun 2014. Dan sebelum itu, banyak ubah suai telah dilakukan untuk keselesaan keluarga.

 

 

Tambah ruang solat & balcony master bedroom RM19k pada  8 Nov 2012. Projek buat ruang solat dan balcony master bedroom…asalnya master takde pintu…so tebuk tingkap dan jadikan pintu.

IKLAN
Jan 2017 Pemasangan tiles balkoni umum.

Tambah dapur ketiga & balcony umum RM50k

Tambah dapur kedua RM3k

Gazebo umah kucing RM8k

Tembok dan pagar kecik tempat laluan buang sampah dah tak ingat berapa

Kolam ikan dah tak ingat berapa, tapak buaian dah tak ingat berapa, atap tempat sidai kain dah tak ingat berapa jugak, cenggitulah lebih kurang.

Saya abadikan beberapa gambar transformasi di sini kerana dalam proses nak jual..
dah jumpa rumah terbiar kat tempat lain pulak.

sumber : Rouzil Armiza Shamsir