Sudah tentu antara kita, punya ketuhar microwave di rumah. Cara memasaknya mudah membuatkan ramai yang memilih untuk memilikinya.

Bagaimana pun sebagai pengguna kita harus tahu menggunakan dengan cara yang betul supaya makanan selamat dimakan seisi keluarga. Ikuti penjelasan lanjut oleh Pakar Kimia, Fatimah Salim.

IKUTI PERKONGSIAN INI.

Rupa Ini Cara Yang Betul Panaskan Makanan Dalam Ketuhar Microwave. Ahli Kimia Ini Jelaskan. Patutlah Ramai Share!

Ada ahli MaMa yang bertanya mengenai keselamatan dan nutrisi memanaskan makanan dalam ketuhar gelombang mikro (microwave). Dan bekas yang patut digunakan. Baiklah mari kita teliti yang berkenaan.

Apakah yang berlaku semasa kita memanaskan makanan dalam microwave?

Radiasi gelombang mikro (microwave radiation) akan diberikan kepada makanan. Harus diingat makanan yang kita lihat di depan mata kita itu adalah terdiri daripada pelbagai beribu molekul-molekul yang kebanyakkannya terikat dengan daya Van Der Waals iaitu ikatan hidrogen. Bayangkan setiap molekul ini ialah sekumpulan manusia yang berpegang tangan dan pegangan tangan itu ialah ikatan hidrogen.

IKLAN

Jumlah tenaga yang dibawa oleh radiasi microwave ini tidak kuat jika dibandingkan dengan cahaya matahari. Ianya hanya mampu ‘menggetarkan’ molekul-molekul yang membentuk struktur makanan yang dipanaskan.

Maksudnya radiasi ini tidak mampu memutuskan ikatan kimia atau menukarkan sifat kimia (non-ionising) molekul-molekul ini. Maka, radiasi ini TIDAK akan mengubah struktur molekul sedia ada dalam makanan yang dipanaskan. Maksudnya, microwave TIDAK mengurangkan nutrisi sedia ada dalam makanan yang dipanaskan.

Bagaimana makanan menjadi panas dalam microwave berlaku?

Rupa Ini Cara Yang Betul Panaskan Makanan Dalam Ketuhar Microwave. Ahli Kimia Ini Jelaskan. Patutlah Ramai Share!

IKLAN

Disebabkan saiz yang kecil jika dibandingkan dengan molekul-molekul lain yang membentuk struktur makanan kita, maka molekul yang paling terkesan dengan radiasi microwave ini ialah molekul-molekul air (H2O).

Molekul air ini akan menyerap radiasi microwave tadi dan menyebabkan tenaga kinetiknya meningkat (bergetar). Molekul-molekul air yang bergetar ini akan cuba kembali kepada kestabilan (tidak bergetar) dengan melepaskan tenaga yang berbentuk haba.

Tenaga haba ini akan dipindahkan kepada molekul-molekul lain dalam struktur makanan itu dan seterusnya menyebabkan makanan itu ‘panas’. Semasa proses ini berlaku, disebabkan getaran tadi, sebahagian ikatan hidrogen (analogi pegangan tangan) antara molekul-molekul air ini akan terputus menyebabkannya meruap keluar dari makanan. Inilah sebabnya kenapa makanan yang dipanaskan dengan microwave ini akan menjadi sedikit kering.

IKLAN

Apakah bekas yang sesuai digunakan dalam microwave?

Bekas seramik, plastik yang ada indikasi tahan microwave dan kaca yang tahan haba. Elakkan penggunaan bekas besi (terutamanya yang tebal) kerana ada potensi peningkatan gelombang tenaga dan boleh mencetuskan api kebakaran.

Tips mengekalkan lembapan (air) dalam makanan yang dipanaskan dalam microwave:

– Renjiskan sedikit air pada makanan sebelum dipanaskan, atau

– Letakkan sekali bekas air terbuka bersama dengan makanan yang dipanaskan tadi.

Kredit: Fatimah Salim to Makmal Makanan (MaMa)

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI