Sekarang musim panas dan sesekali hujan. Sama ada kita diserang oleh virus atau mengalami alahan, kita sering bersin dan batuk.

Apabila ia berlaku, secara refleks kita menggunakan tangan untuk menutup mulut dan hidung kita.

Pakar Kesihatan Dr. Vincent Hill dari Badan Pengendalian dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat (CDC) meminta kita untuk tidak menggunakan tangan sebagai penutup hidung atau mulut ketika kita bersin atau batuk. Beliau mencadangkan penggunaan penggunaan tisu atau saputangan.

Jika kita memakai telapak tangan untuk menutup hidung dan mulut ketika bersin atau batuk dan kemudian tidak sempat mencuci tangan, maka kuman bakteria penyebab penyakit akan berada di telapak tangan kita. Jika kita menyentuh orang lain, bakteria ini akan berpindah dan membuat orang tersebut dijangkiti.

IKLAN

Beliau juga mencadangkan agar kita melakukan beberapa perkara ketika batuk dan bersin:

1. Menutup Mulut atau Hidung
Jangan biarkan hidung atau mulut berada dalam keadaan terbuka jika kita bersin atau batuk-batuk, terutama ketika berada di tengah khalayak ramai.

2. Selalu Mencuci Tangan
Meskipun kita menggunakan tisu atau saputangan untuk menutup mulut dan hidung ketika batuk dan bersin, bukan bermakna kita tidak perlu mencuci tangan. Pastikan untuk sentiasa mencuci tangan dengan air mengalir agar ia tidak disebarkan kepada orang lain.

IKLAN

3. Membuang Tisu ke Tempat Sampah
Jika kita memakai tisu untuk menutup batuk atau bersin, buanglah tisu yang telah digunakan ke dalam bakul sampah. Jangan biarkan ia berada di atas meja, kerusi atau lantai. Mungkin ia boleh menjangkiti anak kita yang masih kecil.

4. Tidak Berkahak dan Menghembus Lendiran Hidung di Sembarang Tempat
Jika kita hendak berkahak dan menghembuskan lendiran hidung, carilah di tempat yang sesuai. Bukan di tengah jalan atau di lantai. Carilah longkang, sinki yang ada air mengalir atau di lubang tandas.

IKLAN

5. Memakai Penutup Mulut dan Hidung
Jika kita kerap batuk dan selsema, seeloknya kita menggunakan penutup mulut dan hidung, bukan saja untuk menghalang penyebaran virus kepada orang lain tetapi menghalang habuk yang mungkin menyebabkan batuk dan bersin kita menjadi lebih teruk. Tukar penutup mulut dan hidung jika telah basah.

Selain itu kita berehatlah di rumah, minum air secukupnya dan mengelakkan pengambilan gula dalam minuman dan makanan. Ambil makanan yang segar dan bersumberkan karbohidrat kompleks dan banyakkan minum air kosong.

Sumber: Dr Zubaidi Hj Ahmad

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI