Memiliki kediaman yang indah adalah idaman semua orang. Mana taknya, rumah adalah tempat untuk kita bersantai dan berehat bersama keluarga.

Rumah yang selesa pastinya membahagiakan. Selain dekorasi menarik dengan tata hias yang kemas, lantai adalah ruang yang amat penting untuk memberikan aura yang menarik dalam rumah.

Secara umumnya terdapat banyak jenis lantai, namun kita harus bijak memilih mengikut bajet yang sesuai.

Nak tahu tip cara pilih lantai yang betul ikuti perkongsian lelaki ini. Boleh jadi panduan jika nak buat makeover rumah!

____________________________________________

Sementara menunggu waktu balik bekerja ni,saya nak kongsi ilmu dan info yang saya perolehi mengenai pemilihan akesesori lantai selain tiles/tikar getah,cat epoxy.

Vinyl – nipis 1-3 mm. Ada macam jenis corak,datang dengan dah bergam atau anda kena gam sendiri. Gam dia ada seperti dalam gambar. Cadangan pasang : Di tempat yang kering.

Kalau anda pasang berdekatan bilik air,kadang-kadang tak sampai tahun dia mengembang. Ada juga problem merenggang.

Kalau bagi saya, saya akan elakkan guna vinyl.

Harga bermula dari 2.10 sekeping 1 meter panjang

Spc – Stone Plastic Composite

Ada tebal 4-8mm setakat saya tahu di pasaran. Install pakai sistem clik. Maksud dia masukkan bersebelahan dan tekan.

Kalau sudut dalaman rumah,saya suggest pasang spc 5-8 mm . Baru puas hati.

Tahan air dan boleh pakai di sudut hampir bilik air. Seeloknya install 1 lapisan PE FOAM untuk elak kelembapan lantai naik ke spc.

Datang dalam pelbagai ukuran. 1 meter,2-4 meter ikut penjual. Harga bermula 8.50 sekeping untuk 1 meter panjang,tebal 5mm dan 16 cm lebar.

Kalau lagi nipis,murah sikit. Tebal- mahal sikit

Wpc Floor Decking

Wpc ialah Wood Plastic Composite

Nak guna di bawah garaj,outdoor,balkoni apartment boleh guna wpc ni yang saiz 30cmx30cm.

IKLAN

Tahan panas,ada sistem peredaran air di bawah nya . Senang pasang .

Untuk saiz 30×30 cm ,harga bermula 8 -10 inggit sekeping.

Wpc Floor Deck

Wpc – Wood Plastic Composite

Kalau anda nk buat lantai di sekeliling kolam renang,gazebo,atau apa sahaja di luar rumah,boleh pijak ,terasa kukuh pilih wpc ni.

Datang dalam panjang 9 kaki minima ,tebal around 160-200mm,tebal 20-23mm .

Memang khas untuk decking. Waterproof ,tahan sinar mentari. Harga minima bermula dengan 75 ringgit dan ke atas sebatang.

IKLAN

Cement Board

Cement board pula ada byk brand. Antaranya Shera. Dibuat dari simen,pasir halus ,fiber dan segainya.

Ada siri khas untuk tangga/lantai/dinding/hiasan.

Pilih sahaja yang mana berkenanan.

Untuk kegunaan lantai,pilih dari floor plank. Tangga dari siri tangga dan dinding dr siri dinding. Sebab semua berbeza ukuran dan ketebalan.

Rasanya untuk market Malaysia,dia hadir tanpa warna. ( based on sy beli dari siri dinding )

Harga minima anggaran untuk floor plank 90 inggit dan keatas

,untuk dinding – panjang plank tu 10 kaki minima, tebal 9mm. 14.50 inggit sekeping

So dah tahu kan nak pilih yang mana bila tengok bajet. Harap bermanfaat .

Sumber: Ben Safwan