Selain mee goreng basah, mee goreng mamak adalah antara menu popular yang menjadi pilihan seisi keluarga. Biasanya kita akan order di kedai mamak menu ini. Namun, keadaan sekarang ini dengan SOP ketika makan dengan penjarakan membuatkan ramai membuat pilihan makan saje di rumah.

Jadi,kepada yang teringin nak menjamah hidangan mee goreng mamak, boleh cuba resipi yang disediakan oleh D Thiaga Raj Servai‎ Rajma Kitchen. Menarik juga jadi menu minum petang bersama keluarga.

IKUTI PERKONGSIAN INI 

Resepi Mee Goreng Mamak…
Ni dia resepinya. hidangan untuk satu / dua orang.

Kuih dan sambal cili membezakan mee goreng mamak dengan mee goreng biasa. Biasanya terdapat 3 jenis kuih. Kuih udang, kuih kelapa dan kuih kucai. Kalau Kuih dan Sambal cili dah jadi, senang je nak masak nanti. Psti sedap.

1.Cara Buat Kuih. (Sukatan untuk sejenis kuih)

Tepung gandum: 1 cup
Air: 1/2 cup
Garam: 1/4 teaspoon

Gaulkan seperti nak goreng cucur ikan bilis dan campurkan daun kucai, udang dan kelapa parut dalam bancuhan masing2. Letak dalam peti ais selama sejam, lepas tu goreng seperti cucur.

Jangan guna baking soda atau yis. Mendala ni tak baik untuk kesihatan.

2. Cara buat Sambal Cili.

Cili kering: 100g
Bawang putih: 3 ulas
Haliah: sebesar jari
Udang kering: 1 pek kecil (tak tahu berapa gram)
Ubi kentang: 2 biji (rebus)
Kacang tanah: 100g
Belacan: 200g (bakar)
Cili hijau: 1
Cili padi: 4-5
Air: 250ml
Garam: 1/2 teaspoon

IKLAN

Kisar semua bahan2 diatas sehingga jadi seperti paste. Kalau tak cukup air, tambah ye. Boleh rujuk di gambar dibawah kalau tak pasti nak buat camne.

Selepas selesai kisar, masukkan paste cili dalam kuali yang minyak dah panas dan goreng / masak dia sehingga hilang bau mentah. Paste cili akan bertukar warna dan jadi transformer. Ehh tak.. Jadi sambal cili.

3. Cara masak Mee

IKLAN

Mee kuning: sebanyak boleh makan
Sayur sawi: 2 daun
Lobak merah: 1/4 batang
Bawang merah: 1/2 biji
Tauge: sedikit
Tauhu: 1/4 biji
Kuih2 yang digoreng: 2biji setiap jenis
Tomato: 1 biji
Telur: 1 biji
Kacang: 50g (goreng tanpa minyak dan kisar halus)
Cili padi: 2

Jika nak boleh tambah bahan2 dibawah ni.
Udang
Fish cake
Fish ball

Jenis2 Sos.
Kicap pekat: 1 teaspoon
Sos cili: 1 teaspoon
Sos tomato: 1 teaspoon
Sos tiram: 1 teaspoon

PENYEDIANNYA:

Rebuskan mee kuning dengan air kosong. Panaskan minyak di kuali, masukkan bawang merah, cili padi, udang, fish cake, fish ball, gaul sehingga dang bertukar warna merah. Masukkan cili padi, kuih2, mee kuning dan campurkan semua sos dan sambal cili yang kita sediakan. Campur garam jika perlu. Tuang sedikit air dan gaul. Biar mee tu rebus sedikit, kalau nak mee goreng mamak basah tambah air sedikit lebih. Masukkan telur dan biar dia goreng sedikit. Taburkan kacang yang dikisar dan sedia untuk hidang.

P/s: Maaf sebab lambat update. Bini ku dah tahu kita nak masak dan post dlm group ni.. So, suruh kita gi beli barang pulak.. Sebab tu dah lambat… Apa2 pun kita tetap post seperti janji. Biar lambat asalkan janji ditepati.

Kredit: D Thiaga Raj Serva to iSuami Masak Apa Hari Ini?