Setelah lebih seminggu kita berpuasa, tentu ada yang teringin nak makan di kedai. Itu memang kelaziman sekian lama kita amalkan sebelum PKP. Konsep mood makan diluar kini tak boleh dipratikskan pada waktu ini ketika penularan wabak covid-19.

Antara menu rare yang teringin adalah steamboat. Biasanya kita akan bersama keluarga di restoran berjenama. Sekali sekala tidak salah berbelanja berlebih sedikit meriakan bulan ramadan berbuka bersama keluarga. Namun sebaliknya setelah PKP.

Kepada yang teringin nak makan steamboa ala Johnny’s, ikuti resipi wanita ini yang dikongsi melalui laman Masak Apa Hari Ini.

IKUTI PERKONGSIANNYA

Puasa ni tekak teringin nak makan Johnny’s Steamboat pula.. teringat2 sos cili dia tu sedapnya.. pkp ni mana la buka shopping mall kan, so nak tak nak time2 macam ni semua benda kita kena usaha buat sendiri.. silap2 lepas abis je PKP ni nanti ramai ikut jejak langkah Pak Cik Salleh buka kedai makan sendiri.

Meh saya share bahan2 dan step2nya. Ini lagi berfaedah utk korang share dibulan Ramadhan ni dari post yg ajak membawanh tu kan

INI CARA PENYEDIAAN

Bahan untuk Sup Ayam 


Bawang putih
Isi Ayam
Cube ayam
Ketumbar

Resepi Sauce Ala johnny’s steamboat 

IKLAN

Bahan (A) Blender semua bahan ni
10 ke 15 biji cili merah
6 ke 10 biji bawang putih
Cili padi ikut tahap kepedasan msg2

Bahan B (dimasak bersama Bahan A)
5 sb minyak bijan
5 sb sos ikan
5 sb cuka
2 sb kicap
2 sb sos tiram
( garam gula secukupnya)
Daun ketumbar
bijan yg telah dsangai terlebih dahulu

IKLAN

And last sekali pilih la barang2 frozen, daging n sayur2 kegemaran korang 

Cara2nya ada pada video dibawah ye

Posted by Amy Nur Hidayah Abdullah on Thursday, 30 April 2020

Posted by Amy Nur Hidayah Abdullah on Thursday, 30 April 2020

Selamat Berpuasa uollls..Selamat mencuba!

Sumber: Amy Nur Hidayah Abdullah