Wanita jiwanya sensitif dan suka dimanja. Malah kadang ada perkara yang tidak dapat luah, mereka akan guna medium lain untuk luahkan isi hati. Salah satunya tag suami apabila artikel yang berkaitan dengan diri dan suaminya.

Bukan nak tunjuk kelemahan diri atau cari kesalahan diri tetapi nak baiki hubungan dengan suami menjadi semakin sweet.

Perkongsian lelaki ini Taufiq Raziq  menguraikan sebab kenapa isteri suka tag suami.

“Aduh! Kenapa la wife aku asyik tag je ni!”

Ni la yang saya rasa dulu bila isteri saya asyik duk tag saya di komen dan post Facebook orang lain.

Tapi bila fikir dalam dalam balik..

Aduh! Menyesalnya la saya duk marah marah dulu. Kenapa? Sebab daripada situ la saya boleh kenal isteri saya dengan lebih mendalam!

Tag suami adalah sejenis komunikasi si isteri kepada si suami! Daripada komunikasi si isteri la si suami boleh belajar banyak benda tentang personaliti dan diri seorang isteri.

Sebab tu la kita kena tahu dulu KENAPA la si isteri suka tag tag si suami :

1. Mereka nak bagitahu isi hati mereka

▪️Perempuan ni tak macam lelaki yang boleh je cakap direct apa yang diorang nak. Perempuan ni sejenis makhluk yang banyak berkias dan suka sangat menggunakan maksud tersirat

▪️Tag tu salah satu maksud tersirat isteri kita. Cuma tu la cabaran bagi kaum lelaki. Kalau dia tag kat satu artikel, kita terpaksa buat ‘speed reading & skimming’ la untuk tahu baris ke berapa ayat tersirat yang isteri kita cuba sampaikan tu 😅

2. Mereka nak kita yang pilih

▪️Isteri kita ni jenis yang banyak mahunya. Memang itulah fitrah perempuan. Kita lelaki ni sebagai ‘provider’ mereka. Itulah kenapa kita fokus bekerja. Sebab kita termotivasi untuk ‘provide’ mereka!

▪️Cuma disebabkan kuasa ‘decision-making’ ni banyak berada di tangan kita, jadi isteri kita berbaik hati la nak kita buat keputusan untuk pihak mereka. Alhamdulillah, bila kita syukuri benda ni akan banyak konflik yang takkan terjadi dalam rumahtangga kita nanti

3. Mereka nak kebaikan untuk kita

▪️ Kadangkala mereka tahu je kita lelaki ni jenis malas membaca atau terlalu fokus pada kerja. Jadi dengan tag sekali sekala tu mereka harapkan kita topup la juga ilmu di dalam dada

▪️Mana boleh ilmu kita masa masih di awal usia perkahwinan sampai la di hujung usia duk sama tak berubah apa apa! Kena la topup dari semasa ke semasa!

4. Mereka tengah perli kita

▪️Kadangkala perli di depan muka ni boleh jadi konflik dan pergaduhan. Jadi si isteri perli perli manja dengan tag suami mereka la supaya konflik tu takde la besar sangat

▪️ Cuma tu lah. Kena pastikan si suami okey dan jangan sampai jatuhkan air muka je la

▪️Bila dah kena perli yang manja dan ringan ni suami kena cakna dan sensitif la. Cepat-cepat kena sedar dan selesaikan masalah sebelum perlian tadi bernanah dan membusuk di dalam dada!

5. Mereka nak luah je

▪️Kadang-kadang si suami sibuk sangat bekerja sampaikan komunikasi dalam rumahtangga pun dah jadi kurang

▪️Dengan tag sekali sekala ni diharapkan si suami tu dapat la baca dan dapat faham la betapa rindu dan kasihnya si isteri tu kepada suaminya

Bila faham benda ni insyaAllah rumah tangga akan makin harmoni dan bila isteri kita duk tag kita pun kita boleh tersenyum seorang diri!

p/s : Cuba tag pasangan kita di ruangan komen beramai ramai. Biar pasangan kita jadi makin kenal personaliti dan psikologi diri kita sendiri 😉

p/s : Saya lebih banyak kongsi ilmu mendidik anak di Telegram Channel saya sebenarnya. Klik je link ni sekarang kalau nak baca lebih banyak lagi ilmu mendidik anak anak 👉 t.me/NotaTaufiqRazif

Tinggalkan Komen