Ramai diantara kita mengambil kesempatan untuk berdiet di bulan puasa. Lebih-lebih lagi bagi ibu dan wanita-wanita yang mahu tampil cantik bergaya di hari raya.

Ibu-ibu kenalah ambil kesempatan ni kalau nak cantik dan langsing. Walaupun dah berjaya kawal nasi dan makanan lain tetapi berat masih lagi sama dan tak mahu turun. Nak tahu kenapa? Baca seperti yang dikatakan oleh Dr Zubaidi Hj Ahmad ini.

Cara Betul Berdiet Ketika Puasa


Dulu masa kecil saya beranggapan perlu makan banyak untuk mendapat tenaga. Jadi bila berbuka dan sahur banyak masa digunakan untuk membantu emak menyediakan makanan dan banyak juga masa untuk makan.

IKLAN

Rupanya Ni Cara Yang Betul Berpuasa Kalau Nak Diet, Dengar Apa Kata Dr Zubaidi Ni!

Rupanya untuk kekal bertenaga, sihat dan bersemangat, kita perlu banyak minum air. Makan ala kadar dengan kurma, susu, mentega, bubur barli.

IKLAN

Tenaga akan didapati dari glycogen yang disimpan di hati dan otot serta lemak yang disimpan dalam sel-sel lemak selama ini.

Patutlah berat sentiasa bertambah walaupun berpuasa dan masyarakat kita yang mempunyai sakit kronik tidak pernah sihat sungguh pun berpuasa.

IKLAN

InsyaAllah kali ini berpuasa dengan cara yang betul, banyakkan amalan dan doa.

#dietdrzubaidi
#ramadhankaremdrzubaidi

Kredit: Dr Zubaidi Hj Ahmad

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI