Jabatan Perikanan (DOF) mengesahkan tiada identifikasi porsin (DNA babi) dikesan pada sampel gegelang sotong sejuk beku seperti ditularkan di media sosial.
Timbalan Ketua Pengarah Perikanan (Pengurusan), Mohd Sufian Sulaiman, berkata jabatan itu melalui makmal Pusat Biosekuriti Perikanan Kuala Lumpur, telah menjalankan identifikasi analisis porsin ke atas sampel gegelang sotong itu.
“Justeru, DOF menegaskan beberapa sampel gegelang sotong sejuk beku yang mendapat permintaan tinggi daripada pengguna tempatan adalah selamat dan tidak mengandungi DNA babi,” katanya kepada BERNAMA, pada Rabu.
Beliau berkata, hasil ujian itu akan dihantar kepada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) untuk tindakan lanjut.
Mohd Sufian berkata, pusat biosekuriti berkenaan adalah badan yang bertanggungjawab dalam memastikan keselamatan dan kualiti makanan sumber laut, bagi kegunaan oleh pengguna Malaysia.
Beliau berkata, selain mempunyai kepakaran mengesan DNA babi, pusat biosekuriti itu juga bertanggungjawab memastikan makanan laut dalam pasaran dan diimport ke negara ini, bebas penyakit dan kandungan dilarang, selain penternak perlu mematuhi peraturan antarabangsa.
Ads
“Untuk produk makanan laut yang mahu dieksport pula, penternak perlu mendapatkan sijil keselamatan ikan dan sijil bebas bahan dilarang, barulah mereka boleh eksport produk berkenaan,” katanya bahawa makmal itu telah diakreditasi MS ISO 17025.
Mohd Sufian juga menasihatkan orang ramai agar tidak menyebarkan sebarang maklumat tidak benar, kerana ia boleh menimbulkan ketidakselesaan dan keraguan dalam kalangan pengguna.
Sebelum ini, tular di media sosial mengenai dakwaan gegelang sotong yang dijual di pasaran, diperbuat daripada usus babi dan dicampurkan perisa sotong.
Mama tak marah anak, boleh ke? Kalau tak marah macam mana nak dengar kata? Jom ikuti perkongsian ini!
Nak tahu cara mudah uruskan kewangan keluarga? Semak sini!
Ads
Yang mana adik adik ada masalah mata, jangan takut bagitau ibu ayah ye, macam BK squad ni!
Tayang bahagia di social media, realiti ke fantasi? Nak tahu, jom tengok!
Sertai Webinar Keibubapaan PERCUMA anjuran Pa&Ma secara virtual yang menjemput speaker- speaker hebat dalam bidang keibubapaan termasuk Prof Madya Dr Nik Salida, Ibu Rose, Dr Ahmad Rostam, Puan Maryam Jamadi, Puan Azlina Roszly dan Irma Hasmie. Daftar nama di https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-sayang-anak-ketat-ketat/
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Tercari-cari menu apa yang sesuai nak dihidangkan untuk keluarga. nak cuba tak buat sendiri Resipi Ketam Telur Masin. Ini Kalau berkunjung ke restoran Chinese Muslim, memang antara menu yang menjadi pilihan ramai.
Jom admin kongsikan resipi yang simple, cepat dan sedap.
Resepi Ketam Telur Masin Teringin nak makan ketam, teringat menu ni. Kalau makan kat kedai dah kena berpuluh-puluh silap silap ratus pun boleh kalau dekat chinese muslim rest.
Bahan bahan
Telur masin direbus
Daun kari (maaf dah layu sikit )
Cili padi ikut kepedasan masing2
Cara-cara:
Hancurkan kuning telur dan sedikit putih telur(kalau xnak putih pun xpe)
Gaul ketam dengan tepung jagung
Dan goreng hingga masak.
Ok ketam dah siap digoreng.
Panaskan butter,masukkan daun kari dan cili padi. Masak sehingga wangi.
Masukkan susu cair dan gula, tunggu sampai berbuih.
Masukkan telur masin sekali.
Masukkan ketam yang sudah digoreng.
Gaul gaul rata pastikan semua ketam disalut dengan kuah tadi.Ok siap! Makan dengan nasi panas
Jika ibu-ibu ketandusan menu apa nak dimasak malam nanti, bolehlah cuba Resipi Mee Kuah ini. Caranya cukup mudah tapi sedap. Resipi ini dikongsikan oleh puan Rossa Maryan.
Selamat mencuba!
Mlm2 masak mee kuah sebab teringin pnyer pasal.. Kat kl ni kalau g kedai mkn klu mintak mee kuah xde yg tau.. Klu kat kelantan mmg popular mee ni mna2 kedai mskan pns mmg ada lah menu ni.. Cme cara dan rasa mgkin berbeza..
Bila makan mee ni mesti akan teringat arwah ayah sebab die org paling ske mkn mee kuah ni.. Dlu2 klu nak mkn mesti suruh die yg msk…siap ckp lg ngn mak biar ayah yg masak sbb ayah masak mee ni mmg org lain xboleh lawan lah..
Tp skrg Sejak2 die dah kembali ke negeri abadi hanya tggal kenangan.. Lps die takde bru usaha nk mkn masak sndiri.. Ni resepi arwah ayah yg ajar cme resepi ni saya tukar sikit je sbb arwah ayah xsuka buh kicap manis..
Semoga dgn share resepi ni pahala mengalir kepadanya kat alam sana..Rindu sgt.. Al-fatihah ayah..
Cara membuat:
Tumbuk bawang merah bawang putih cili api udang kering.
2. Potong kecik2 ayam sotong fishball fishcake.. Kalau ada udang lg sedap
3. Sayur2 ikut suka nak buh sayur ape..mcm sy ske buh pakchoy bunga kobis ngn tomato je..
4. Tumis bahan2 tumbuk tdi smpai garing..buh cili kisar 1sb(ikut ske yg ni klu xnk boleh buh lada hitam)
5. Dah garing masukan ayam goreng masak.
6. Ayam dah masak baru boleh masukan lauk2 yg lain.
7. Lauk da masak masukan sos tiram 2sb sos cili 2sb dan sedikit kicap manis.. Kicap jgn bnyk nt kurang sedap.
8. Lepas tu boleh masukan air. Ikut suka nak kuah banyak mana.. Klu yg ske hirup2 kuah lebihkan air ye..masukan garam bahan perasa sume dan buh sos ikan kalau ada…jgn lpe msukan kiub pati ayam kalau suka.
9. Dah mendidih masukan Sayur2 tadi.
10. Masukan mee. Basuh dulu nanti pahit air kapur turun dalam kuah nanti.
11. Kacau2 bagi sekata.
12. Kuah mendidih masukan telor.. Sy ske separuh masak.. Telur kuning jgn pecah ooo nt kemurungan kejap.
Kuih talam gula merah yang licin dan berkilat membuatkan sesiapa jadi teringin hendak menikmatinya. Jika dalam keluarga ramai yang suka makan kuih talam, rasanya elok kalau kita belajar buat sendiri.
Supaya hasilnya menjadi, permukaannya pun cantik tanpa kedutan boleh ikut resipi dan tip yang dikongsi oleh Ruziah Mohd Arshad ini. Puas hati bila tengok hasilnya.
RESIPI KUIH TALAM GULA MERAH
Bahan untuk bahagian bawah:
1 cawan gula merah
1 cawan air masak
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu besar air kapur
2 cawan air
Cara membuat:
Campur gula merah dengan air masah, bancuh hingga hancur. Sejukkan.
2. Air gula merah tadi dicampur dengan 2 cara air tadi jadikan 3 cawan.
3. Campurkan ke semua bahan dalam bekas, kacau sebati dan tapis.
4. Masukkan adunan gula merah dalam kuali dan masak hingga naik wap.
5. Selepas itu masuk dalam loyang. Kukus 15-20 minit.
Bahan untuk bahagian atas:
2 1/2 cawan santan
1 1/2 cawan tepung beras
1 sudu kecil garam
Rupa Elok Cantik, Licin & Berkilat
Cara membuat:
Campur kesemua bahan dan tapis. Masuk dalam kuali dan masak hingga naik wap.
2. Tuang atas bahagian bawah yang telah masak tadi. Kukus dalam 20 minit.
3. Tip supaya permukaan kuih talam cantik.
4. Lepas kukus buka penutup, biarkan permukaan atasnya kering.
5. Waktu masak jangan sampai terlalu pekat. Naik wap sudah memadai, jika terlalu pekat tak cantik.
Sebagai hadiah sempena Hari Raya dan bagi meringankan beban, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mengumumkan Bantuan Khas Kewangan (BKK) Aidilfitri sebanyak RM500 kepada penjawat awam Gred 56 ke bawah.