Petua orang dulu-dulu kalau hendak dikira memang terlalu banyak dan ada yang masih amalkan hingga kini. Ini kerana bila mengamalkannya ada yang serasi dengan mereka. Antaranya melalui perkongsian daripada Emma Wan Noordin yang mengalami sakit kepala. Setelah beberapa kali makan ubat tetap juga terasa masih tidak sihat dan akhirnya rasa sakit tersebut dapat diredakan dengan minun air rendaman asam jawa.

“Dah seminggu sakit kepala teruk hari-hari kena makan panadol. Tu pun kadang tak hilang.
Call mak.. Dia cakap try minum air asam keping ni.”

“Rendam je sekeping dalam air suam biasa…tunggu 10 minit. Lepas minum separuh gelas tu… Terus hilang pening migrain. Macam magik je. Terkezut gigirl.. Ni tak yah makan ubat dah. Minum je air ni,’ tulisnya pada ruangan caption perkongsiannya.

Turut dijelaskan olehnya, “Ni untuk sakit kepala yang boleh cure dengan panadol lah. Kalau teruk guna pain killer morfin apa tu tak pasti menjadi ke tak. Disarankan minum lepas makan ya.. Bukan perut kosong.

“Ni petua kalau sakit kepala.. Minum lah ni. Bukan amalkan hari-hari tanpa sebab sampai perut terhakis masam. Untuk yang gastrik ke darah rendah ke, mengandung ke apa ke.. Kalau makanan original ni kita consume dalam jumlah yang moderate tak membahayakan.
Lepas minum ni 2-3 sip saja kepala dah ok. Provided kena rilex lah.. Jangan lah tengok fon ke.. Stress ke masa minum tu.” jelasnya lagi panjang lebar bagi menjawab beberapa persoalan yang diajukan di ruangan komen.

Selain itu, ramai juga yang telah lama amalkan petua tersebut untuk merawat sakit kepala, antaranya Fiena Ahmad “sy amalkan jgk nie tp msa esk nya nk minum air gula.. Mmg membantu.. Sy pun klu rasa bnyk sgt mkn or minum mnis2 sy buat jgk air asam keping nie.. Minum 1 cawan teh jee.. X bnyk pun.”

Begitu juga Atiqah Umu turut akui bila dia sakit kepala sangat-sangat akan minum minum ni sahaja sebagai penawarnya. Zanalia Nor juga memberi komen tanda setuju, “Betul..mak sya pon selalu suruh buat mcm ni bila mengadu sakit kepala..petua org dlu2”

Manakala Suzilawati MN pula meluahkan rasa teruja untuk mencuba petua ini, “Nk cuba la..saya klau migrain mmg teruk..dpt kurangkan pn jd la”

Sumber : Emma Wan Noordin 

ARTIKEL MENARIK:“Niat Asal Cuma Cuci Mata, ‘End Up’ Ada Juga Beli Barang Tak Perlu…” -Elak Boros Begini Boleh Buat!

LAGI ARTIKEL MENARIK :“Rumah Persaraan Sebaiknya Kecil & Setingkat Sahaja”-Dr Azizul Azli Jelaskan Cara Nak Persiapkan Rumah Persaraan!

Jom turut serta bersama e-keluargagader Bonding Day #dirumahaje secara virtual!
Bukan sahaja dapat eratkan hubungan dengan keluarga tersayang, tapi boleh lakukan aktiviti yang menceriakan bersama-sama. Hadiah menarik menanti anda sekeluarga!

Yuran hanya RM30.00 sahaja terhad untuk 50 famili sahaja. Satu famili 2 dewasa 2 kanak-kanak. Jadi, tunggu apa lagi? Jom daftar segera di sini: http://www.wasap.my/60169647520

IKLAN

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

 

 

 

 

IKLAN