Pelakon cantik Ezzaty Abdullah yang baru lima bulan melahirkan anak keduanya yang diberi nama Ahmet bercerita pengalamannya melalui fasa kelahiran anak kedua yang jauh berbeza dengan anak pertama.

Menurutnya pengalaman dalam bilik bersalin selama 28 jam semasa proses melahirkan anak pertama langsung tidak merasai kesakitan walaupun sudah di induce.

“Alhamdulillah masa tu tak sakit sangat. Tak macam orang cerita kalau kena induce sakit sangat. Saya rasa macam period pain je. Masa nak push baby dalam tempoh 40 minit saya siap boleh gelak lagi.

Masa doktor angkat baby dan tunjuk, saya siap cakap boleh beranak lagi doktor,” Ezzaty bercerita pengalaman bersalin anak pertama semasa menjadi jemputan dalam webinar Aku Tak Serik Bersalin anjuran Pa&Ma pada Ahad lepas.

Bagaiamanpun pengalaman melahirkan anak kedua jauh berbeza daripada anak pertama. Katanya dia tidak boleh tidur dan mengalami muntah teruk semasa hampir nak bersalin.

“Oleh sebab doktor yang sama sambut kelahiran anak pertama dulu, jadi doktor nak bagi induce. Saya pun sebab pertama kena induce tak sakit jadi setujulah sebab tak sabar nak keluarkan dia.

Induce pukul 10 malam sempat baca surah Maryam dan surah Yusuf. Tak habis lagi baca surah Yusuf, saya rasa sakit sangat. Tanya nurse ni sakit nak beranak ke? Dia kata tu sakit kontraksi.

Saya memang terkejut sangat rasa sakit tu yang teramat sakit. Sampai pukul 12 malam saya tahan sakit. Minta ubat tahan sakit. Bila doktor cucuk, saya rasa mengantuk sangat.

Pukul 1 pagi terjaga tidur masih lagi rasa sakit sangat. Rasa macam nak mati. Masa tu baru tahu macam ni rupanya sakit kontraksi bila di induce yang orang selalu cerita. Saya suruh suami panggil nurse.

Nurse cakap dah nampak kepala baby dan suruh push. Sebelum tu saya minta maaf pada suami sebab rasa macam dah tak larat sangat dan mengucap siap-siap.”

Lima minit teran, akhirnya bayi keluar dan menurut Ezzaty rasa kesakitan tadi hilang sekelip mata sebaik sahaja bayi selamat dilahirkan dan kali ini dia terus cakap serik dah nak beranak lagi kepada doktor.

“Pengalaman yang sangat berbeza untuk setiap kelahiran anak. Anak pertama 28 jam dalam bilik bersalin, 45 minit proses meneran bayi tapi tak sakit. Anak kedua pula tiga jam sakit kontraksi, lima minit proses meneran tapi sakitnya teramatlah sakit,” demikian ceritanya yang turut diuji kesakitan ketika hamil anak kedua.

Fot: IG Ezzaty Abdullah

Tempoh empat bulan melalui fasa ‘mabuk mengandung’ memang benar-benar menguji. Isteri pelakon Azwan Kombos ini turut mengalami sakit yang membuatkan dia sukar untuk duduk, baring, berdiri dan sukar tidur selain kerap muntah. Namun semuanya berakhir selepas empat bulan kehamilan.

Rahsia Kekal Slim

Ibu kepada Harum Dahlia dan Ahmet yang murah dengan senyuman ini kekal langsing biarpun baru beberapa bulan melahirkan anak. Ditanya tip kekal slim, rupanya Ezzaty mempunyai keturunan mudah naik berat badan selepas bersalin.

“Mak dan makcik saya sebelum bersalin kurus. Bila bersalin semua berat naik. Saya takut sebab kerjaya saya menuntut saya tampil menarik sentiasa.

Jadinya lepas anak umur setahun saya memang akan cut off sugar dan banyak minum air putih.

IKLAN

Saya makan sehari lima kali tapi dalam kuantiti yang kecil untuk meningkatkan metabolisme badan. Saya terpaksa korbankan makanan kegemaran saya iaitu kek coklat. Tapi bila dah dapat berat badan target saya makan sikit je buat rasa.

Bagi saya paling penting sekali amalan semasa tempoh berpantang. Saya memang sangat tradisional dan menjaga pantang. Kalau adik dan adik ipar saya waktu pantang tak pakai stokin atau bengkung saya akan bebelkan mereka,” menurut Ezzaty yang memakai bengkung 24 jam semasa tempoh berpantang.

Dia yang masih lagi mengamalkan diet sama seperti ketika melahirkan anak pertama, mengakui lama-kelamaan sudah terbiasa dengan minuman tanpa gula.

“Air manis memang tak minum langsung, kalau minum jus atau kopi pun saya tak letak gula. Lama-lama terbiasa,” ujarnya yang naik sehingga 67 kilogram ketika mengandungkan Ahmet.

Gigih Beri Anak Susu Ibu

Siapa sangka pelakon drama Andainya Takdir 2 ini seorang ibu yang sangat mementingkan pemberian susu ibu kepada kedua anaknya. Biarpun anak-anaknya tidak mahu menyusu secara terus daripada payudara tetapi Ezzaty tidak menjadikan alasan untuk tidak menyusukan mereka.

“Saya dah jumpa kaunselor laktasi dan dah banyak cara dibuat tapi anak-anak tetap tak nak menyusu direct. Jadinya saya kena pam susu dari anak sulung sampai anak nombor dua.

IKLAN
Foto: IG Ezzaty Abdullah

Penat tu memang penat tapi sebab dah niat nak menyusukan anak sekurang-kurangnya sampai mereka umur setahun jadi saya gigih mengepam.

Setiap hari Ezzaty akan rebus kurma cina, longan kering dan gula batu sebagai minuman milkbooster untuk membanyakkan susunya disebabkan dia kerap mengepam susu berbanding ibu lain yang menyusu secara direct maka risiko untuk penghasilan susunya berkurangan akan ada.

Pernah berpengalaman melalui pembedahan payudara kerana mengalami masalah breast abscess disebabkan bengkak susu yang tidak dirawat, Ezzaty kerap berkongsi mesej kesedaran kepada peminat dan sesiapa sahaja bakal ibu yang ditemui.

Justeru nasihat Ezzaty, bakal ibu terutama yang pertama kali kena belajar tetang ilmu penyusuan.

Foto: IG Ezzaty Abdullah

“Bengkak susu adalah perkara normal bagi yang baru melahir dan menyusukan anak tapi kalau bengkak lebih dari tiga hari, tolonglah jumpa doktor sebab masa anak pertama saya tak tahu.

Saya rawat sendiri masalah bengkak susu dengan buat macam-macam petua sampai menanggung sakit tiga minggu lamanya.

Lepas tu baru jumpa doktor dan akibatnya breast dah menanah dan perlu dibedah. Jadi masa anak kedua saya alami masalah yang sama tapi tak sampai tiga hari saya terus jumpa doktor dan Alhamdulillah tak perlu sampai dibedah.

Sakit akibat breast abscess tu 10 kali ganda lebih sakit daripada sakit melahirkan anak.

Bila jumpa ibu mengandung saya akan kongsi pengalaman tu sebab tak nak orang lain lalui macam saya,” pesan Ezzaty yang turut mendoakan semua peserta webinar Aku Tak Serik Bersalin melalui pengalaman indah waktu bersalin.