portrait of happy young asian kids with parent using tablet pc

Kadang-kadang tanpa sedar, kita anggap apa salahnya salin baju depan anak kecil. Kita rasa biasa kerana anak masih lagi kecil. Disebabkan itulah kita tanpa rasa segan silu menukar pakaian depan anak-anak. Jangan biasakan!

Kenapa tak elok ibu ayah salin baju depan anak dan apa kesannya? Ikuti perkongsian Kaunselor Keluarga, Tuan Haji Hushim Salleh.


Kadang-kadang mak ayah tanpa kita sedar kita adalah sebagai contoh pada anak-anak. Sebenarnya dalam Islam pun kita ada disebut kita kena jaga aurat kita depan anak-anak.

Anak-anak walaupun masih kecil dan tak berapa faham sangat tapi kita masih tetap kena jaga aurat kita sebab ia tidak digalakkan dalam Islam.

Salin Baju Depan Anak, Mak Ayah Jangan Biasakan, Ada Sebabnya Islam Larang!

IKLAN

Kenapa tak bagus salin baju depan anak?

Misalnya kalau tukar baju depan anak, kemungkinan ada aurat kita yang terdedah dan anak-anak akan melihatnya.

Anak-anak di bawah 10 tahun walaupun masih belum punya nafsu misalnya namun dengan dunia sekarang dan dengan pelbagai kartun yang tidak sihat yang dilihat anak-anak, dimana dalam kartun itu sendiri tanpa disedari anak-anak menonton benda yang tak sepatutnya, terutama yang tidak menutup aurat.

Dalam masa yang sama pula, kita sebagai mak ayah mendedahkan aurat kita depan mereka. Ini sebenarnya perkara yang tidak sihat.

IKLAN

Sebaiknya lihat sekeliling dahulu dan bila anak tiada barulah mak ayah dengan selesanya salin pakaian. Jadikan ini kebiasaan.

Salin Baju Depan Anak, Mak Ayah Jangan Biasakan, Ada Sebabnya Islam Larang!

Dalam psikologi sendiri, biasanya pemerhatian dan penglihatan ini akan mempengaruhi pemikiran kita.

Kalau kita baca Quran hari-hari, bila tak baca rasa rindu. Macam itu juga dengan kanak-kanak, bila dia melihat benda yang tak sepatutnya di rumah, bila di sekolah berkemungkinan dia cenderung terhadap sesuatu yang dilihatnya.

IKLAN

Sebaiknya jangan tukar pakaian depan anak-anak, tak kiralah sama ada di dalam bilik atau di ruang tamu. Jagalah aurat kita dan jadikan model pada anak-anak.

Supaya anak bila membesar menjadi anak dengan akhlak yang baik. Kita jaga akhlak kita depan anak-anak, Allah jaga keluarga kita.

Menarik: Nak OOTD Sama Anak Jangan Sampai Tak Selesa, Ayda Jebat Kongsi Tip Mudah Bawa Anak Bercuti Ke Luar Negara!

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club