Bila ada sambal bilis rangup ini di rumah, memang senang sebab ianya boleh disimpan lama tanpa merubah rasa dan kerangupan ikan bilis tersebut.

Jadi bolehlah untuk kita jadikan ia sebagai  stok makanan. Andai teringin nak makan ianya boleh terus dijamah, sama ada dimakan bersama nasi ataupun diratah begitu sahaja.

Buat yang ingin mencuba, bolehlah menyediakan menu ini seperti resipi yang dikongsikan ini.

Akak nak share resepi SAMBAL BILIS RANGUP yang orang duk jual tu pada sahabat MAHN.
Akak dah buat memang rangup berhari-hari tau..Makan dengan apa saja pun sedap..
Yang pasti memang takde guna air dalam sambal ni sebab tu sambal ni rangup.

SAMBAL BILIS RANGUP


Ikan bilis dibasuh dan di toskan hingga kering
Bawang kecil dihiris halus(basuh bawang dulu pastu baru hiris tau)
Bawang putih pun dihiris
Cili kering dibasuh dan keringkan
Asam keping,garam dan gula
Tepung beras,tepung jagung dan tepung gandum@ Tepung Tempura Bestari

CARA:
1. Gaul ikan bilis dengn ketiga-tiga tepung tadi. Akak lebihkan tepung beras dari tepung yang lain. Sukatan agak-agak je InshaAllah tetap garing bila betul cara goreng nye

2. Gaulkan juga bawang kecil,bawang putih tadi dengan tepung-tepung tadi.

3. Panaskan api sederhana besar.goreng bawang kecil dan bawang putih dulu berasingan. Kena kawal api ye, kalau tak hangus nanti. Agak-agak dah golden brown bole angkat dan toskan.

IKLAN

4. Pastu gorengkan ikan bilis hingga garing toskan.

5. Cili kering tadi digoreng juge dalam 2-3 minit atau agak2 garing tapi jangan sampai hangus nanti pahit. Kemudian kisar cili kering TANPA AIR ye..

6. Dalam kuali dengan sedikit minyak tumis cili kering tadi kemudian masukkan garam dan gula dan juga asam keping. Gula lebihkan sikit ye. Kacau sampai gula dan garam larut.

7. Kemudian tutup api dan sejukkan sambal. Bila dah sejuk baru masukkan bahan-bahan goreng tadi dan kacau rata.
Siap untuk dinikmati..

IKLAN

Edit post: Jika terbanyak minyak masa menggoreng takpe..korang just kaut sambal bilis yg dah di gaul dengan semua bahan-bahan tadi dan toskan dengan penapis. Kemudian lapik dengan tisu dapur dalam bekas kedap udara dan tuang sambal bilis tadi..

SELAMAT MENCUBA

Sumber : Noriza Jaja via MAHN