Lilin atau Wax berfungsi bagi menjadikan lapisan luar kulit buah-buahan kelihatan segar, licin dan baik serta melindungi buah dari serangan kulat yang boleh menyebabkan ia cepat busuk.
Sebab itu, anda harus mencuci buah-buahan yang dibeli dengan teliti bagi menghilangkan kesan tersebut.
Namun ada cara mudah yang dikongsi oleh saudari Azleen Azlinda yang boleh anda cuba. Bahan-bahan yang diperlukan ialah:
CARA MUDAH HILANGKAN LILIN PADA BUAH
BAHAN-BAHAN:
Buah
Tepung gandum secukupnya
CARA-CARA:
Masukkan anggur ke dalam bekas yang bersesuaian.
Taburkan tepung gandum dengan secukupnya.
Gosok buah dengan perlahan-lahan bagi menanggalkan kesan wax.
Bilas dengan air bersih. Hasilnya buah anggur anda akan lebih bersih dan berkilat.
Kredit Info : Azleen Azlinda via Masak Apa Hari Ni ( MAHN)
Ibu Ni Kongsi Cara Buat ‘Jajan’ Sihat Untuk Anak. Simple Tapi Sedap, Rangup & Rapuh Macam Muruku!
Pelbagai jajan yang dijual dipasaran menyebabkan sesetengah ibu bapa rungsing kerana anak-anak cukup menggemarinya. Jajan sebegini mengandungi banyak bahan oerasa yang tidak baik untuk kesihatan anak-anak.
jadi sebagai ibu bapa kena alert makanan yang macam mana menjadi pilihan anak-anak. Justeru, ibu-ibu kenalah kreatif sikit.
Sekali pandang, jajan ini seperti kuih gunting. Teksturnya rangup dan sesuai dijadikan finger food. Yang penting tak keras, barulah baby boleh makan dengan mudah. Ibu-ibu pun tak perlu risau anak tercekik.
Jom kita cuba resepi snek bayi sihat tanpa garam, gula atau bahan perasa MSG oleh puan Nur Adiba Amira yang dikongsikan menerusi Facebook beliau.
Keropok sihat utk anak, bebas Segala bahan perasa yg x bagus utk kesihatan anak, xperlu risau, anak bebas utk makan jajan homemade ni, sambil berangan tgk View luar ka, ank sy ni kuat berangan betul😂
Step by step ada Di setiap gambar, Scroll dari gambar Terakhir dahulu utk step pertama…
Anak sy 1y11m26d
Bahan-bahan:
- Daun kari dicincang halus
- Sedikit serbuk kunyit
- Tepung gandum unbleached (1 1/2 cawan)
- Ikan bilis (ditumbuk dan direndam sebelum digoreng)
- Sedikit air (agak-agak untuk jadikan doh)
- Minyak panas (dicampurkan ke dalam tepung)
Cara membuat:
- Satukan semua bahan terlebih dahulu kecuali air.
- Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh.
- Kemudian boleh leperkan atau gelek ikut nak nipis macam mana.
- Potong ikut bentuk yang kita nak.
5. Sediakan kuali dan panaskan atas api.
6. Goreng dalam minyak banyak (deep fry).
7.Mula-mula guna api besar, bila dah nampak gelembung tu bolehlah kecilkan api.
8.Angkat bila dah keperangan.
Toskan dan tunggu sejuk sebelum dimasukkan ke dalam bekas.
Kek Cheese Ni Hanya Guna Tiga Bahan Aje. Gebu Gebas Dan Mudah Nak Buat. Legend!
Tentu ada yang mengidam nak makan kek keju atau cheese cake. Mana taknya, nak pergi kedai confirm tak boleh. Apa kata kita buat aje di rumah. Bahan nak buat kek keju ni pun guna tiga bahan aje.
Ikuti perkongsian ini.
3 Bahan je boleh buat kek sedap gila yg sgt mabelessss..
BAHAN-BAHAN
120g Tatura Cream Cheese
120g Susu Pekat Manis
3 Biji telur gred B
*Sukatan ini boleh dapat dalam 1 loyang kecil saja. Sesuai untuk anda yang first time nak try buat. Kalau rasa nak kek yang lebih besar, boleh gandakan sukatan ya.
CARA-CARA
Dah sedia dengan bahan-bahan? Ini langkahnya.
1. Pukul Cream Cheese Dan Susu Pekat
Mula-mula, pukul cream cheese dan susu pekat sampai berkrim dan tak berketul. Kalau nak kurang manis boleh kurangkan susu pekat ya.
Nak pukul gunakan mixer boleh, nak gunakan blender pun boleh.
2. Asingkan Telur Putih & Pukul
Seterusnya, asingkan telur putih dan telur kuning.
Ambil telur putih dan pukul sampai teksturnya berkrim (meringue).
3. Masukkan Telur Kuning Dalam Adunan Cream Cheese
Telur kuningnya pula jangan dibuang. Masukkan ke dalam adunan cream cheese yang telah dipukul bersama susu pekat tadi.
4. Campurkan Semua Bahan
Sekarang kita campurkan kesemua adunan yang di atas tadi sehingga sebati. Kaupkan saja guna senduk.
5. Tuang Dalam Loyang
Tuangkan adunan ini ke dalam loyang yang dah dilapik dengan baking paper. Kalau tak ada, boleh guna kertas buku biasa yang kosong.
6. Bakar
Panaskan oven dengan suhu 150 darjah selama 10 minit. Bakar secara water bath (isi loyang dalam bekas berisi air, macam dalam gambar di bawah).
Letak air dalam loyang bawah, agak-agak dalam setengah loyang saja. Jangan sampai melimpah bila kita letak loyang kek tu. Masa panaskan oven, air tu akan mendidih.
Cara bakar secara ‘waterbath’.
Bakar pada 160 darjah untuk 30 minit pertama dengan api atas bawah.
Rendahkan suhu pada 150 darjah untuk 25 minit seterusnya atau sehingga masak.
Kadang-kadang ikut oven juga, suhu mungkin berbeza. Jadi kalau nak pastikan sama ada dah masak atau belum, boleh cucuk dengan lidi dan tengok sama ada teksturnya masih melekat atau tak.
7. Sejukkan
Bila dah masak, biarkan 15 minit dalam oven dan barulah keluarkan ya. Pintu oven tu bukakan sedikit.
8. Topping
Akhir sekali, bolehlah letak topping ikut kegemaran anda. Makan saja pun dah sedap.
Yang ini saya gunakan parutan keju cheddar. Kalau nak cairkan parutan keju pada topping tu, boleh masukkan kejap dalam oven.
MEMANG GEBU & LEMBUT!
Beginilah hasilnya, memang gebu dan lembut. Kalau buat topping dengan parutan keju yang dibakar macam di atas, terasa kerangupannya pada bahagian luar. Kombinasi yang lazat!
Tak susah mana pun nak buat cheese cake kan?
Selamat mencuba
Sumber: Ukhtie Rubiy
Ekstra Lembut. Apam Solo Inti Kelapa Manis Confirm Boleh Pikat Mentua!
Terdapat pelbagai jenis kuih-muih tradisional Melayu yang menjadi kegilaan ramai. Apam adalah antara kuih klasik yang digemari oleh seluruh masyarakat Malaysia.
Apam juga mempunyai tekstur yang lembut dan gebu serta rasanya yang tidak terlalu manis juga sangat menjadi kegemaran orang-orang tua serta kanak-kanak.
Tetapi, resipi apam yang dikongsikan oleh nnn kali ini sedikit berbeza dan ekstra lembut. Apam solo atau apam begawan solo ini juga mempunyai inti kelapa manis yang membuatkan ianya lebih sedap.
Jadi, bagi penggemar kuih apam, memang disarankan untuk cuba. Kuih ini juga sangat sesuai untuk anak kecil.
Apam Solo Inti Kelapa Manis
Bahan-Bahan:
- 1 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung beras
- 1/4 cawan gula
- 3 sudu besar minyak masak
- 1 sudu besar yis
- 3/4 cawan air
- Perwarna pilihan
- Inti kelapa manis
Cara-Cara:
– Masukkan tepung gandum, tepung beras, gula, yis, minyak masak dan air.
– Gaulkan sehingga sebati. Buat dua adunan asing dan letak perwarna makanan pilihan anda. Kemudian, perap adunan 1/2 jam.
– Sediakan inti kelapa manis dan letakkan adunan tadi bersama inti dalam cetak apam.
– Kukus apam selama 20 minit dan siap.
Sumber: @melissa_mohdasari