Boleh dikatakan anak-anak zaman sekarang asyik sungguh bermain telefon bahkan kerap juga terjadi kita sebagai ibu ayah pula yang memberikan telefon agar anak-anak bermain games dengan tujuan  tidak mengganggu urusan kita.

Menyentuh tentang bermian games di telefon, ada kisah yang boleh dijadikan pengajaran dikongsikan oleh Puan Nor Liyana Abdullah. Menurutnya, dia sedikit pun tidak menyangka, anaknya boleh ‘curi-curi’ main game dan seterusnya hingga menyebabkan duit di dalam akaun miliknya berbaki RM2.

“Gara-gara PDPR….bagi phone kat anak..Semasa PDPR curi-curi main game….sampaikan habis duit dalam akaun sebanyak RM2600 diaorang beli game….Pening weh…pening..

“Bila perasan duit hanya tinggal RM2.00 dalam akaun baru nak cek rupanya selama ni dia beli benda ni…Ya Allah….tak tau nak fikir macam mana? Macam mana boleh beli sedangkan nom TAC tak sampai….bila cek dalam gmail baru perasan bil-bil game nih. Semak dengan bank total keseluruhan pembelian RM2600,” jelasnya.

“Sampaikan Habis Duit Dalam Akaun”-Ibu Ni Kongsi Kisah Gara-gara Anak Main Games Di Telefon, Jadikan Pengajaran!

Tambahnya lagi, “Kaedah pembayaran guna line umobile. Sebab dia ambil duit dalam akaun top up tel dia…dia tambah top up dalam google play”

Diperkongsian tersebut, Nor Liyana juga menasihatkan agar ibu bapa di luar sana agar selalu pantau game apa yang anak-anak selalu main. Bimbang terjadi seperti apa yang dialaminya

IKLAN

“Ya Allah….dugaan PDPR…Ibu bapa kena ambil tahu ye anak kita main game apa…Tiba-tiba baru teringat kisah zarina zainudin yang anaknya beli game sampai 20k..”

“Sampaikan Habis Duit Dalam Akaun”-Ibu Ni Kongsi Kisah Gara-gara Anak Main Games Di Telefon, Jadikan Pengajaran!

 

Meninjau di ruangan komen ramai bersimpati dan turut berkongsi info berkenaan kejadian yang menimpa Puan Nor Liyana ini.

Antaranya komen daripada Mohd Anuar Mokhtar “allahu..banyak tu…next rasanya boleh setting klu beli apps yang berbayar boleh request pasword jgn bgtau anak2 pasword tu…tak pelah benda nak jadi kan…klu kes mcm gini mmg kira burn lah kan…InsyaAllah smoga ada rezeki lebih besar lagi menanti..next kena lebih berhati-hati

IKLAN

Manakala Aslyna Arshad Aslynas turut berkongsi pengalaman yang sama.Menurutnya,  “Saya kena rm600 nasib baik saya check kalau tak melarat. Saya sebelum nie bil phone main byr je tak tgk bill. Satu hari heran kenapa bill mahal sebab tak pernah delay payment.bila check dgn center anak beli accesories game online . nasib dia tak pilih yg paling mahal rm399.90. Dlm satu malam dia beli accessories utk game online rm600-00. Dia beli accesories mcm baju la utk dlm game tu pakai . Saya terus ambil balik sim kad n call center utk block semua pembelian”

Manakala respon daripada Hairul Nizam katanya “Terus tukar setting phone nak download game berbayar kene masuk pincode. Jika tidak jenuh masuk akaun atau masuk bil.”

Rata-rata mengambil kisah yang dikongsikan ini sebagai penjajaran dan bersikat lebih berhati-hati agar perkara yangs ama tidak berlaku lagi.

Sumber : Nor Liyana Abdullah

IKLAN

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

“Sampaikan Habis Duit Dalam Akaun”-Ibu Ni Kongsi Kisah Gara-gara Anak Main Games Di Telefon, Jadikan Pengajaran!