Setinggi pengorbanan dan sedalam kasih sayang daripada seorang ibu memang tidak ternilai. Begitulah yang diterjemahkan oleh wanita ini yang sanggup melakukan kerja-kerja mengutip botol, tin dan sebagainya demi memastikan pendidikan anak-anaknya sempurna.

Apa yang lebih membanggakan, usaha mencari rezeki yang halal dengan cara begitu telah memberi satu kepuasan bagi Puan Rahimah Dollah apabila ianya dibalas dengan kejayaan manis daripada 3 orang anaknya. Ini sebagaimana yang dilaporkan kisahnya di Sinar Harian dan ikuti perkongsian tersebut. Semoga kisah-kisah sebegini dapat menginsafkan dan sekali gus menyuntik semangat untuk terus berusaha memajukan diri.

Ini perkongsiannya.

Ketabahan seorang ibu tunggal menjalankan kerja mengutip sampah sehingga dipandang jijik segelintir masyarakat sekeliling membuatkannya nekad memberikan pendidikan terbaik kepada anak-anaknya.

Rahimah Dollah, 54, yang bergelumang dengan sisa buangan dan barangan terpakai itu sejak 2003 bagi menyara kehidupannya bersama tiga anak masih belajar, sanggup memekakkan telinga mendengar kata-kata sinis pihak tertentu terhadap pekerjaannya itu.

Sanggup Kutip Sampah Untuk Cari Rezeki Sekolahkan 3 Anak Hingga Berjaya. Tabahnya Ibu Ni!

Berkat kesabaran Rahimah itu, dua anaknya kini sedang melanjutkan pelajaran di peringkat tinggi iaitu anak sulungnya, Zainal Abidin Che Hassan, 25, di Universiti Kuala Lumpur (UniKL) dalam bidang Mekatronik, manakala anak kedua, Siti Zaitun, 18, pula mengikuti pengajian A-Level di Kolej Majlis Amanah Rakyat (Mara) Kuala Nerang, Kedah selepas memperolehi 9A dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tahun lalu.

IKLAN

Anak bongsunya, Zainal Asyraf Che Hassan, 16, memperoleh keputusan 8A dalam peperiksaan Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3) yang diumumkan bulan lalu.

Rahimah berkata, dia melakukan kerja tersebut bagi membantu menambah pendapatan arwah suaminya yang hanya bekerja kampung.

"Ketika itu saya terdesak untuk membeli susu anak yang sedang kelaparan, hendak tunggu suami pula petang baru pulang dan belum tentu bawa wang.

IKLAN

"Dari situlah saya mula kutip sampah seperti botol, tin dan sebagainya di sekitar kejiranan. Dengan hasil jualan itu, saya memperoleh hampir RM50 dan dapat membeli susu anak serta makanan lain ketika itu," katanya.

Bagaimanapun pada 2010 katanya, dia dan anak-anaknya berdepan ujian cukup berat apabila suami, Che Hassan Mohamed, 61, yang merupakan tonggak keluarga meninggal dunia akibat kanser tiroid.

Sanggup Kutip Sampah Untuk Cari Rezeki Sekolahkan 3 Anak Hingga Berjaya. Tabahnya Ibu Ni!

"Hasil jualan botol, kotak dan barangan kitar semula inilah saya menyara keluarga, selain menghantar anak ke sekolah," katanya.

IKLAN

Rahimah berkata, setiap hari dia akan berjalan kira-kira 30 kilometer sekitar Rantau Panjang untuk mengutip barangan terpakai menggunakan kereta sorong dan kadang-kala menaiki basikal disebabkan kudratnya tidak sekuat sebelum ini.

Sementara itu, Zainal Abidin berkata, dia tidak pernah malu dengan pekerjaan dilakukan ibunya itu. Malah katanya, dia cukup bangga dengan usaha tidak pernah jemu ibunya dalam mendapatkan rezeki halal.

"Jika ada masa terluang, saya akan bantu ibu kerana inilah rezeki buat kami sekeluarga," katanya.

sumber : Sinar Harian