Mengimbau kembali tentang kaedah pembelajaran anak-anak kita sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang lalu, boleh dikatakan pengalamannya hampir sama bagi kita yang tinggal di bandar-bandar.

Anak-anak kita umumnya akan mendapat tugasan daripada guru-guru secara online dan kita sebagai ibu ayah pula akan memantau tugasan tersebut untuk disiapkan oleh anak-anak kita.

Setiap hari ada sahaja kerja sekolah dan dalam masa yang sama sepanjang PKP itu jugalah kita menjadi ‘guru tak bertauliah’ untuk anak-anak. Begitulah kelazimannya dan ini memberi satu momen yang tidak mungkin kita lupakan.

Namun berbeza kisahnya bagi anak-anak yang berada nun jauh di pedalaman. Tiada jaringan internet dan sekali gus menyukarkan untuk guru-guru merealisasikan dan melaksanakan pembelajaran dan pemudahcaraan (PdPc) sepanjang waktu PKP yang lalu.

Sanggup Tempuh 200Km Untuk Bagi Homework, Cikgu Ni Sikit Pun Tak Rasa Terbeban Demi Anak Muridnya!

Pun begitu tidak mahu membiarkan anak didik terlepas peluang belajar, Cikgu Muhammad Nazmi Rosli yang mengajar di Sekolah Kebangsaan (SK) Long Sukang, Sarawak sanggup menempuh perjalanan 200Km untuk menghantar bahan pembelajaran kepada 111 muridnya di 13 kampung yang terletak pedalaman di Lawas, Sarawak. Nyata suatu pengorbanan yang cukup besar dilakukan oleh guru muda ini demi anak didik kesayangannya.

IKLAN

Sanggup Tempuh 200Km Untuk Bagi Homework, Cikgu Ni Sikit Pun Tak Rasa Terbeban Demi Anak Muridnya!

Homework COD
Saya di sini tidak banyak pilihan, memandangkan pertamanya tiada kemudahan internet dan ibu ayah pelajar-pelajar adalah petani, pekebun dan ada yang berburu di hutan. Mereka tiada telefon, laptop atau sebarang gajet di rumah mereka.

Jadi dengan menghantar tugasan kepada anak murid yang saya namakan ‘Homework COD’ secara percuma adalah solusinya. Ini adalah sebagai satu inisiatif untuk saya edarkan kerja sekolah untuk murid pendidikan khas, pra-sekolah dan juga untuk murid Tahun Satu hingga Tahun Enam.

Usaha murni ini turut mendapat kerjasama daripada Pejabat Pendidikan Daerah bagi membantu mendapatkan kebenaran untuk saya menyerahkan homework ke tangan anak-anak murid. Bahkan saya ketika itu juga diselia dengan ketat oleh wakil pejabat kesihatan.

IKLAN

Ini bagi memastikan setiap bahan cetakan yang dibekalkan kepada anak murid tidak terdedah kepada risiko jangkitan Covid-19, ada SOP perlu dipatuhi dan antaranya memastikan murid perlu mencuci tangan sebelum dan selepas menerima bahan cetakan yang saya berikan.

Sanggup Tempuh 200Km Untuk Bagi Homework, Cikgu Ni Sikit Pun Tak Rasa Terbeban Demi Anak Muridnya!

Bermalam Dalam Kereta
Mengimbas kembali kesukaran menyerahkan homework ke tangan setiap pelajarnya, selain perlu menempuh perjalanan yang panjang dan berliku. Ada suatu hari tu, berlaku satu kejadian di mana kereta pacuan empat roda yang saya naiki mengalami masalah ketika melalui jalan balak yang amat mencabar.

Akibatnya, berlaku kerosakan dan menyebabkan kereta tidak boleh bergerak.
Hendak telefon minta bantuan, tiada talian telefon dan kerana itu saya terpaksa bermalam dalam kereta sehinggalah menunggu keesokan harinya untuk mendapatkan bantuan daripada orang yang lalu di kawasan tersebut.

IKLAN

Sanggup Tempuh 200Km Untuk Bagi Homework, Cikgu Ni Sikit Pun Tak Rasa Terbeban Demi Anak Muridnya!

Bagi saya, tugas ini bukan beban dan sejujurnya saya sangat berbangga untuk membantu sedaya boleh agar anak-anak di pedalaman ini dapat menimba ilmu.

Besar harapan saya untuk terus berbakti lebih lama lagi di sini untuk melihat setiap usaha yang dilakukan pada hari ini dapat ‘dituai’ kemanisannya dengan melihat kejayaan yang mereka peroleh kelak.

Untuk anda yang ingin melihat kisah guru ini lebih lanjut, ianya akan disiarkan di dalam sebuah dokufilem Malaysia vs Covid-19 pada 12 September 2020, Sabtu, 6 Petang di siarkan secara serentak di ASTRO RIA, ASTRO AEC, ASTRO VINMEEN, ASTRO HELLO, ASTRO AWANI atau string di ASTRO GO 

Sanggup Tempuh 200Km Untuk Bagi Homework, Cikgu Ni Sikit Pun Tak Rasa Terbeban Demi Anak Muridnya!

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI