Memasuki hari keempat belas umat Islam berpuasa, tidak seperti sebelum -sebelum ini  rata-rata para ibu sibuk menyediakan juadah untuk pagi raya. Namun tahun ini agak suram sambutannya disebabkan oleh virus Covid-19. Namun, ada juga yang tidak melepaskan peluang untuk menyediakan biskut raya walaupun secara ala kadar.

Bagi KDYMM Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah binti Almarhum Al-Mutawakkil Alallah Sultan Iskandar Al-Haj, baginda antara yang tidak melepaskan peluang dalam menyediakan biskut raya yang menjadi kegemarannya.

Dalam perkongsian terbaru baginda di Instagram, Tunku Azizah memuat naik gambar biskut raya. Menurut Tunku Azizah lagi, biskut tersebut merupakan biskut tradisi keluarganya.

Bukan itu sahaja, Tunku Azizah juga turut memberitahu, sejak dahulu lagi baginda bersama-sama anakanda-anakanda perempuan turut serta melakukan persiapan lebaran nanti.

Kami adek beradek memang di didik oleh Bonda lagi kecil , di bawa masuk dapur dan setiap Ramadan kami semua buat biskut sendiri , tidak pernah order …: buat fruit cake , harissa … dan siapkan dewan utk hari terbuka ……

Dan sy teruskan tradisi itu apabila sy mendirikan rumah tangga bersama Tuanku Agong …. setiap Raya , sy buat aendiri semua dan sekarang sy sedang didik anak dara saya @tpafzan @tp.jihan pula,” Ujar Tunku Azizah lagi.

IKLAN

View this post on Instagram

biskut manik dan biskut kacang

A post shared by SPB Raja Permaisuri Agong (@airtangan_tunkuazizah) on

Pastinya, selepas ini Tunku Azizah akan menurunkan ilmu memasak yang dimilikinya kepada dua puterinya iaitu  Tengku Puteri Afzan Aminah Hafidzatullah  dan Tengku Puteri Jihan Azizah ‘Athiyatullah turut sama berada di dapur membuat biskut raya.

IKLAN

Dalam pada itu, Tunku Azozah turut memuat naik gambar biskut raya yang sudah siap dan baginda memuat naik gambar-gambar biskut yang telah dibakar di Instagramnya.

Perkongsian tersebut nyata mendapat reaksi daripada orang ramai. Rata-rata meluahkan rasa kagum dengan cara Tunku Azizah yang cukup simple dan ‘sempoi’ kerana membuat biskut raya dengan hasil air tangannya sendiri.

Bukan itu sahaja, orang ramai juga turut  memuji didikan yang dilakukan oleh baginda kepada anakandanya. Walaupun memiliki darah diraja, namun keluarga ini cukup low profile dan tidak kekok turun ke dapur untuk memasak.

zulkarnain_matoridi Nampak sedap sgt, Tuanku…😍
memeyiszzaty Ajaran tuanku bagus..😊
alifismailofficial Terbaik Tuanku… 😍😍😍😍😍
khawlaelazwar Semua nmpak yummy tuanku…confirm sedap…the best cookies ever made 😍😍😍
eqasofea Beruntungnya siapa yg dapat merasa air tangan tuanku
adrian.adam.1042 Amin puan semoga anak anak puan pandai dan bijak
angelo_cruzzzz Ye tuaku permaisuri. Kite orng JOHOR MMG DI DI DIDEK DRI KECIK HARI. RAYA AKN BT JUADAH PERSIAPAN UNTUK FAMILY TRSAYANG. NO NO ORDER
lenalee769 Well done Tuanku for your amazing inspirations ❤️
nabilbambamcikebumcikebum Tengok semua biskut ni, teringat zaman kanak2. Semua biskut lejen ni. Nak2 yg no 5 tu 🤤🤤 (tau makan je, tapi xtau nama biskut. Hahaha)
rosaziziabd Tuanku Permaisuri mendidik Putri Putri memang terbaik. 🌹