Melalui detik kehilangan orang yang tersayang nyata bukanlah mudah untuk dilalui, ianya ujian yang cukup berat namun tetap perlu akur dan reda untuk melepaskan kepulangannya ke negara abadi.

Inilah situasi yang dialami oleh seorang suami yang kehilangan isteri akibat kanser. Kisah hidup, pengorbanan dan  suka duka Mohamad Dy saat menjaga isteri tercinta hingga akhir hayat benar-benar meruntun hati setelah ramai membaca coretan yang dikongsikan di laman facebooknya.

Coretan Seorang Suami

Coretan ringkas untuk insan yang paling ku sayang, namun allah swt lagi menyayanginya….insan yang sentiasa tersenyum di kala setiap duka..lantunan suaranya mampu meruntuhkan ego ku..tiap tutur katanya yang tersusun membuatkan orang sekelilingnya selesa dengannya…setiap penderitaan kamu dek kerana penyakit, allah kurniakan kamu kekuatan..dan kasih sayang orang yang kamu sayang disekelilingmu…dan sudah sampai masanya kamu menjadi sihat semula di alam sana…

Sayang, tahukah kamu, daun yang gugur tercatat nama kamu, kamu harus pulang ke sana…manakala kami semua masih perlu meneruskan hidup..tiada siapa yang tahu ajalnya..namun semua dah ditetapkan..kita kena yakin dan percaya..allah tidak pernah silap dalam percaturannya..kita hanya menumpang di bumi ini…jika harta menjadi ukuran, maka Qarun lah yang berjaya, jika kekuasaan yang menjadi ukuran, maka Firaun lah yg berjaya.

Namun..semua itu tidak dapat menghalangi kamu daripada ajal kamu walaupun kamu membina benteng paling kuat di dunia agar kamu boleh terus hidup…kami sedar…kehadiranmu hanya suatu persinggahan dan kamu akan pergi untuk kehidupan yang lebih sempurna…

Yang, abang telah sempurnakan tanggungjawab abg di saat kita disatukan dalam satu ikatan perkahwinan…abg gembira..dapat merawat sayang..dua kali seminggu ulang alik ke hospital untuk appointment doktor dan ambil susu nutrient…sampailah di saat akhir syg menghembuskan nafas terakhir abg bisikkan syadah di telinga kanan sayang..abg gembira dapat mandikan sayang..abg gembira dapat kafankan sayang..abg gembira dapat solat jenazah untuk sayang..dan kebumikan sayang..sungguh hati ni bagai ditusuk atas pemergian syg..namun..apalah daya ini insan yang tidak punya apa2..

Menurut Mohamad Dy, mereka baru sahaja mendirikan rumah tangga 7 bulan lalu dan dalam tempuh itu isterinya disahkan mengidap penyakit kanser yang sangat aggresive.

Ingatkan Hanya Fibroid Atau Cyct, Rupanya… 

Arwah meninggal sebab kanser perut tahap 4. Dia mula sakit bulan 3. Time tu bukan sakit kat perut tapi sakit kat ovari. Pergi klnik pakar, dia kata fibroid atau cyst sehingga kena rujuk pada hospital. Pergi hospital kata kena bedah untuk tengok dan pastikan masalah yang berlaku.

Bila dah bedah, dia tengok dua-dua ovari memang bengkak dan bukannya fibroid atau cyst. Dia ambil sampel kat bahagian usus pun ada macam infection. Jadi dokyor ambil sample kedua-duanya dalam 2 minggu result keluar. Punca ovari bengkak bukan daripada ovari tapi bahagian lain. Lepas itu pergi hospital, check dengan pakar bedah perut, masuk skop apa smua ada macam ketulan kat bahagian usus, amik sample dan kuar result ianya adalah kanser.

Rupanya kanser tu dah merebak ke bahagian usus kecik, arwah tak boleh makan dan minum..kalau makan atau minum akan muntah semula. Jadi, depend kepada susu nutrient (TPN).

Ni alat rawatan dan susu nutrisi..nak sediakan pun ada cara-caranya.

 

Yang, abang telah sempurnakan tanggungjawab abg di saat kita disatukan dalam satu ikatan perkahwinan…abg gembira..dapat merawat sayang..dua kali seminggu ulang alik ke hospital untuk appointment doktor dan ambil susu nutrient…sampailah di saat akhir syg menghembuskan nafas terakhir abg bisikkan syadah di telinga kanan sayang.

IKLAN

Abg gembira dapat mandikan sayang..abg gembira dapat kafankan sayang..abg gembira dapat solat jenazah untuk sayang..dan kebumikan sayang..sungguh hati ni bagai ditusuk atas pemergian syg..namun..apalah daya ini insan yang tidak punya apa2..

Kita semua akan menuju ke sana..tidak kira cepat atau lambat..setiap yang bernyawa pasti akan mati..abg redha atas pemergian sayang…tiada dosa pun dgn abg..malah sayang alirkan pahala untuk abg setiap kali abg berbakti merawat sayang…damailah di sana wahai permaisuriku, bidadariku, isteriku…sesungguhnya..allah lebih menyayangimu dan ingin kamu berehat dengan tenang di sana.. segala urusan duniamu, insyaallah abg akan selesaikan sebaik mungkin.. salam dari kejauhan untuk insan yang bergelar isteri…

Al fatihah dan salam takziah diucapkan dari kami team Keluarga.

IKLAN

Sumber : Mohamad Dy

Nak tahu, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM500 nak beri kepada anak-anak anda! Caranya mudah sahaja, anda perlu kongsikan perasaan rasa bangga menjadi anak Malaysia.

Untuk maklumat lanjut layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

Jom sertai E-Keluargagader BELAJAR ONLINE BUAT ROTI JALA dengan daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/ceriakan-hati-dengan-buat-roti-jala-viral/ Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club