Melalui Kempen ‘Take Your Cat To The Vet’ kelolaan Royal Canin Malaysia bagi mencetuskan kesedaran mengenai pentingnya pemeriksaan yang kerap untuk kucing-kucing wajar disambut baik.

Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV),International Society of Feline Medicine (ISFM), dan International Cat Care turut menyatakan sokongan mereka terhadap edisi keempat kempen ini di Malaysia, bersama-sama Royal Canin yang gigih menggalakkan pemilik kucing supaya membawa haiwan peliharaan mereka berjumpa ahli veterinar berdaftar sekurang-kurangnya dua kali setahun.

Sayangkan Kucing Kenalah Bawa Ke Klinik Veterinar. Dr Ni Jelaskan Jika Ada Terlepas Pandang!

Kunjungan rutin ke klinik veterinar bermula daripada usia kecil kucing itu boleh membantu memberi diagnosis awal berkenaan isu-isu kesihatan, mengurangkan impak penyakit dan membolehkan rawatan lebih berkesan.

Elak Terlepas Pandang
Menurut Dr. Melissa Phoon, Pengurus Hal Ehwal Korporat di Royal Canin Malaysia yang merupakan doktor veterinar, berkata: “Ramai pemilik kucing terlepas pandang atau tidak sedar mengenai kepentingan membawa kucing kesayangan mereka berjumpa doktor veterinar secara kerap, dan bukan berjumpa hanya bila kucing itu sakit atau memerlukan vaksinasi.

Kucing secara lahiriah bersifat berahsia dan tidak mempamerkan kesakitan atau penyakit sehinggalah sudah terlalu lambat.

IKLAN

Oleh itu kami membawa kembali kempen ini, yang pertama kali dilancarkan pada 2016. Kempen tahun ini menggalakkan pemeriksaan kesihatan berjadual bermula dari peringkat anak kucing sebagai langkah proaktif dan pencegahan.

Royal Canin sangat gembira pihak berkuasa dan rakan sealiran telah turut sama menyertai kempen ini bagi membantu mencipta kesedaran yang lebih luas mengenai amalan penjagaan haiwan peliharaan yang penting ini.

Sayangkan Kucing Kenalah Bawa Ke Klinik Veterinar. Dr Ni Jelaskan Jika Ada Terlepas Pandang!

IKLAN

“Kami faham pemilik kucing berasa bimbang untuk membawa kucing berjumpa doktor veterinar atau kemungkinan haiwan peliharaan mereka terkena jangkitan penyakit yang sedia ada sekarang.

Oleh itu, ianya penting untuk pemilik haiwan peliharaan membuat temu janji ke klinik veterinar terlebih dahulu. Kami galakkan pemilik kucing untuk memeriksa dengan doktor veterinar jika mereka tidak pasti dengan maklumat yang diterima.

Memandangkan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang dilaksanakan di kawasan tertentu, kami menasihatkan pemilik kucing mematuhi SOP ketika membawa kucing mereka berjumpa doktor veterinar,” sambung Dr. Phoon.

IKLAN

Kempen Take Your Cat To The Vet
Pemilik haiwan peliharaan juga boleh mendengar podcast Jom Talk Pets! oleh Royal Canin Malaysia untuk maklumat dan langkah-langkah selamat bagi melindungi kesejahteraan kucing mereka.

Kempen ‘Take Your Cat To The Vet’ 2020 berlangsung dari 4 Oktober hingga 31Disember 2020.

Royal Canin telah menyediakan banyak aktiviti menarik untuk memberi ganjaran kepada pemilik haiwan peliharaan dan menggalakkan lagi mereka datang berjumpa doktor veterinar di dalam tempoh yang ditetapkan itu.

Antara aktiviti itu ialah Peraduan Puisi dan Bercerita, Permainan Web Pendidikan Interaktif dan Acara Langsung Digital Cat2Vet.

Buat anda yang inginkan lebih info lanjut tentang ini boleh diperolehi di laman rasmi Royal Canin Malaysia.