Rata-rata rakyat Malaysia tidak melepaskan peluang untuk membuat pengeluaran khas KWSP yang bermula 1 April lalu. Pengeluaran ini sebenarnya sedikit sebanyak dapat meringankan beban orang ramai mengikut kepentingan masing-masing.

Antaranya ada yang membuat pengeluaran sebagai simpanan sendiri, ada yang memilih untuk membayar hutang, jadikan modal untuk perniagaan, kegunaan untuk keselesaan hidup dan sebagainya.

Misalnya seperti yang dikongsikan oleh pengguna aplikasi Tiktok @hello_eyka baru-baru ini, dia dan suami bersepakat hasil pengeluaran KWSP untuk membeli sebuah kereta untuk kegunaan dan keselesaan keluarga kecil mereka.

Meskipun nilainya tidaklah seberapa, namun kejayaan untuk memiliki kenderaan berbumbung itu cukup memberi makna besar bagi mereka yang selama ini hanya berhujan panas dengan motorsikal sahaja.

“saya anak dua baru rasa ada kereta sis sbelum ni pergi mana naik motor dengan panas2 anak nak susu terpaksa duduk tepi jalan buat susu.” tulisnya di ruangan komen.

@atikah_la_la_la
harini bermula lah hantar anak kesekolah naik kereta tgk muka anak sulung tu happy je.😊
@atikah_la_la_laharini bermula lah hantar anak kesekolah naik kereta tgk muka anak sulung tu happy je.😊♬ DJ Senyumanmu Membuatku Tersenyum Malu – Yudha Paramata

Dalam perkongsian lain, terserlah kegembiraan dan keterujaan anak sulungnya untuk pergi ke sekolah buat pertama kalinya menaiki kereta.

@atikah_la_la_larezeki anak2 dapat duit kwsp terus beli kereta😊♬ Tetap Disini – Maulana Ardiansyah

IKLAN

Meninjau di ruangan komen, ramai antara mereka terasa terharu dan menumpang kegembiraan keluarga itu memiliki kenderaan sendiri. Malah, ada juga yang senasib seperti mereka dengan menggunakan wang KWSP untuk miliki kenderaan berbumbung ini buat pertama kalinya.

“Sebelum Ni Pergi Mana Naik Motor” Dapat KWSP Terus Beli Kereta, Rupanya Ramai Senasib Mereka! “Sebelum Ni Pergi Mana Naik Motor” Dapat KWSP Terus Beli Kereta, Rupanya Ramai Senasib Mereka! “Sebelum Ni Pergi Mana Naik Motor” Dapat KWSP Terus Beli Kereta, Rupanya Ramai Senasib Mereka!

Sumber : @hello_eyka

Whoaa menariknya Kidzania ni! Nak tahu apa ada di sana? Jom tonton!

IKLAN

Jom tonton kisah Hikayat 1001 Malam yang dibawakan oleh Bintang Kecil.

Bulan puasa ni masa untuk kita tambah pahaladengan membuat amal ibadah. Jom didik jiwa mendekati keluarga sakinah.

IKLAN

 

Nak tahu cara mudah uruskan kewangan keluarga? Semak sini!

Yang mana adik adik ada masalah mata, jangan takut bagitau ibu ayah ye, macam BK squad ni!