Adakalanya bila terjadinya pengumpulan angin dalam badan, mulanya rasa tidak selesa pada bahagian perut. Kebiasaannya bila sudah membuang angin terasa lega, namun tidak dinafikan kadang-kadang hendak melepaskan angin daripada tubuh berdepan dengan kesukaran sehingga mewujudkan ketidakselesaan perut.

Itu satu perkara, ada juga orang yang tidak tahan berada lama di dalam bilik berhawa dingin, mesti terasa badan lenguh-lenguh dan tidak selesa.

Oleh itu pengambilan makanan tertentu dikatakan boleh membantu untuk melancarkan proses membuang angin dalam badan. Contohnya dengan amalkan makan bawang putih.

Ini bukan cakapcakap kosong, malah telah lama diamalkan dan ramai merasakan keberkesanannya. Contohnya melalui perkongsian daripada AsMie Mansor ini di dalam group Masak Apa Hari Ni (MAHN) yang mendapat perhatian warganet,  teruja untuk mengetahui petua yang diamalkan oleh suaminya untuk buang angin dalam badan.

Malah ujarnya, dengan amalkan makan bawang putih yang telah dibakar dan disimpan di dalam bekas berisi minyak zaiton ini sangat bagus untuk sesiapa yang berkerja di dalam pejabat berhawa dingin.

“Bila free en.suami rajin buat bom. Selamat mencuba makan 3,4 ulas sebelum tidor, sebelum subuh boleh dengar bom meletup buang angin. Sangat baik untuk yang bekerja dalam acon.”

Jadi buat anda yang ingin mencuba amalakan petua ini, bolehlah mencuba untuk membuatnya. Tak susah mana pun.

bahan-bahan:
Bawang putih
Minyak zaitun
Pemanggang

Langkah 1 : Susun beberapa labu bawang putih di atas pemanggang dan bakar sehingga kehitam-hitaman.

 

Langkah 2 : Setelah siap dibakar seperti ini, ketepikan dan buangkan kulitnya.

Langkah 3 : Setelah itu masukkan ulas bawang putih ke dalam bekas dan masukkan juga minyak zaitun. Siap danbBila makan amil sekali dengan minyak zaitun.

Ekstra tip : Lepas Bakar, masukkan sahaja dalam minyak zaitun tak perlu simpan di dalam peti sejuk.

Meninjau di ruangan komen, Puan Robiah Arshad turut menyarankan untuk amalkan makan bawang putih ini, tulisnya “Bagus tu 1 hari 3 ulas bawang sahaja dengan 3 sudu minyak Zaiton pagi2 ketika perut kosong1/2 jam atau 1 jam baru sarapan bagus untuk penyakit 3 serangkai. Kalau suka mentah bawang putih tu ok juga ,tumbuk2 + madu, makan ketika pagi sebelum sarapan juga”

Menurut Amy Hamizah pula, “Sedap la.. bawang putih bakar or sangai ats dapur.. rase dia lain, xmcm bwg putih mentah tu huhu… must try hehe”

Manakala Emma Emanja bila melihat posting ini terus teringatkan arwah ibunya, tulisnya
“Bagus utk sesiapa kolestrol tinggi..teringat Arwah mak mlm2 kami mesti mkn bawang putih.. kudapan utk org dulu2 susah kan. Mkn cmtu ja x buh dlm minyak”

Sumber : AsMie Mansor

 

IKLAN

ARTIKEL MENARIK : “Kenderaan Adalah ‘Monster’ Yang Telan Banyak Duit…”-Lelaki Ni Pesan, Ada Betulnya!

LAGI ARTIKEL MENARIK :Pakar Jelaskan Punca Kemerosotan Tulang & Otot, Serta Tips Pemakanan Yang Baik. Sila Take note, Rugi Kalau Tak Tahu!

Baca Ini Juga : Umur 40an Aim Nak Badan Langsing. Pakar Dietitian Ni Kongsi Caranya Perlu Praktik!

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

 

 

IKLAN