Setelah sekian lama anak menjalani anak-anak menjalani Pengajaran Dan Pembelajaran Di Rumah (PdPR), sudah pastinya ibu-ibu akan memastikan  keperluan anak disediakan dengan lengkap termasuk gosok baju dan alatan persekolah. 

Paling penting adalah penyusunan buku teks supaya tidak tertinggal. Maklumlah dah lama tak persekolah sekolah secara konsisten. Bagi mengelak kes tertinggal buku teks walaupun hari-hari anda menyusun buku. Mahu kelam kabut juga kan.

Nak tahu caranya ikuti perkongsian Puan Aliffa Rafini Abdullah, memberikan tip menguruskan penyusunan buku sekolah secara sistematik dengan mudah dengan menggunakan sticker dan fail. Kos yang dikeluarkan pun murah untuk digunakan selama setahun. Confirm tak tertinggal buku! 

Cara mudah elak buku tertinggal.

“Mana buku subjek Matematik, Bahasa Malaysia? Buku latihan yang satu lagi tu mana?” 

Di sini saya nak berkongsi tips cara pengurusan yang sistematik, baik untuk anak-anak dan baik untuk ibu bapa. Ye la, dapat elak penyakit darah tinggi kan? 

Setiap buku matapelajaran akan dimasukkan ke dalam satu fail khas untuk semua subjek.

Ini Caranya: 

 1.Fail lutsinar berharga RM1.99 (Beli di Supersave). 2. Sticker berharga RM5.00 untuk 60 keping.

2.Lekatkan jadual sticker di buku dan juga di fail. Biar seragam.

3.Buku latihan saya “standby” sahaja dulu di dalam fail subjek masing-masing kerana saya tidak pasti keperluannya. Jika perlu, nanti saya lekatkan sticker di buku latihan pula. Sebab sekolah ada menyediakan buku aktiviti juga untuk murid sekolah. Bila ada fail, semua buku untuk subjek tersebut (contohnya subjek Bahasa Melayu) boleh disimpan di dalam fail. Jadi, tak adalah masalah terlupa bawa buku.

IKLAN

Tujuannya untuk elak kes terlupa buku teks, buku latihan atau nota. Untuk nampak lebih kemas, saya tampalkan “sticker” jadual di bahagian tepi. Biasa la perempuan kan, takkan pandai make-up muka sendiri je nak nampak cantik. Hehe.

Cara ini akan memudahkan anak saya, Armand Hadeef Hafizul Hakim mengemas sendiri buku-buku di sekolah di rak buku selepas di gunakan.

Kalau ada buku tidak ada dalam fail, dia akan cari kerana mungkin ada kawan-kawan terambil buku di kelas. Impaknya, tidak ada masalah kehilangan atau tertinggal buku di sekolah.

Mudah Semak kerja sekolah anak 

Setiap kali balik sekolah, saya akan buka fail dan semak ada kerja rumah atau tidak. Ataupun kalau cikgu subjek ada beri notis, mudah untuk saya tahu aktiviti yang dijadualkan.

IKLAN

Selain sistematik, ia juga mengelak buku anak saya daripada basah. Biasalah budak darjah 1. Kadang-kadang air tertumpah di dalam beg atau apabila terkena hujan, buku tidak basah.

Kos bajet
Harga fail ni murah je. Saya beli di kedai “SuperSave” dan Mr. DIY. Anak lelaki saya ni awal dah warning, tak nak ada gambar kartun Frozen. Pandai pula ada rasa malu. Hehe.

Kos Fail: RM1.99
Kos Sticker (ada 60 keping): RM5.00

Kepada ibu bapa, semoga bermanfaat. Beritahu pasangan, mana tahu cara ni dapat bantu kalian kurangkan masalah kena hantar buku ke sekolah sebab terlupa. Tolong share ye, terima kasih!

Sumber: Aliffa Rafini Abdullah


Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club