Boleh dikatakan setiap rumah ada water heater atau pemanas air yang dipasangkan di dalam bilik air, bagi memberi keselesaan seisi keluarga mandi air panas lebih-lebih ketika mandi di waktu pagi.

Tidak macam dulu-dulu, ada yang ‘bercinta’ hendak mandi pagi disebabkan air di kolah terasa sangat sejuk. Sekali jirus ke tubuh, terus terasa hingga ke tulang sejuknya. Itu sebablah juga, kerana kasihan melihat anak-anak menggigil mandi kesejukan ramai ibu-ibu yang menyediakan air yang dimasak terlebih dahulu di dalam cerek untuk dijadikan air mandian untuk anak-anak.

Tapi bila adanya water heater ini, tidak lagi. Semuanya menjadi lebih mudah dan seisi keluarga boleh mandi dengan selesa, tanpa menggigil lagi. Tinggal petik suiz, tersedia air panas.

Pun begitu, tahukah anda bahawa water heater ini perlu diselenggarakan secara berkala. Jangan kita tahu guna sahaja dan akhirnya mengundang bahaya pula pada keluarga. Jadi ilmu ini sangat penting bagi memastikan keselamatan keluarga terjamin.

Caranya sebagaimana yang dikongsikan oleh salah seorang pengguna aplikasi TikTok @jambanking_kongmee_oe, lelaki ini berkongsi cara mudah untuk anda lakukan sebagai rutin untuk memeriksa sama ada water heater selamat digunakan atau sebaliknya.

Ujarnya lagi, pemeriksaan water heater perlu dilakukan sekurang-kurangnya sekali dalam seminggu.

Cara Buat Pemeriksaan Keselamatan Water Heater

Langkah 1 : Buka air terlebih dahulu.

Langkah 2 : Kemudian tekan butang test dan pastikan tiada lampu yang menyala. Itu menandakan water heater di dalam keadaan elok atau selamat digunakan.

Langkah 3 : Seletah selesai buat pemeriksaan tekan pula butang reset dan sedia untuk digunakan. Dicadangkan lakukan pemeriksaan ini sekali dalam seminggu.

Untuk lebih jelas lagi boleh juga tonton video ini yang berjaya menarik perhatian lebih 400 ribu tontonan. Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk anda.

@jambanking_kongmee_oeCUBE TEST GAISSS DAH BRP LAMA PAKAI KOMEN BAGI TAU ##KONGMEE ##JAMBANKING ##TIKTOKGURU ##FYP ##diyguru ##SELAMATHARIGURU♬ original sound – JAMBAN KING Steve🚽👑

Sumber : TikTok @jambanking_kongmee_oe 

 

IKLAN

ARTIKEL MENARIK:“Tak Nak Beli Kereta Mahal Dah. Serik….”-Dr Ni Kongsi Pengalaman Beli Kereta Bebankan Poket, Habis Duit Gaji!

LAGI ARTIKEL MENARIK :“Rumah Persaraan Sebaiknya Kecil & Setingkat Sahaja”-Dr Azizul Azli Jelaskan Cara Nak Persiapkan Rumah Persaraan!

Jom turut serta bersama e-keluargagader Bonding Day #dirumahaje secara virtual!
Bukan sahaja dapat eratkan hubungan dengan keluarga tersayang, tapi boleh lakukan aktiviti yang menceriakan bersama-sama. Hadiah menarik menanti anda sekeluarga!

Yuran hanya RM30.00 sahaja terhad untuk 50 famili sahaja. Satu famili 2 dewasa 2 kanak-kanak. Jadi, tunggu apa lagi? Jom daftar segera di sini: http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

IKLAN