Ada yang teringin nak buat sendiri serbuk kunyit? Mudah jer caranya. Boleh cuba cara yang dikongsikan oleh uez Tiez.

Selain lebih wangi dan bebas bahan pewarna dan pengawet, serbuk kunyit homemade juga lebih bersih dan original.

Beberapa hari lepas saya ada tuai kunyit dan share di sini cuba buat serbuk kunyit sendiri. Ini lah hasilnya. Dapat la 1 botol serbuk kunyit dari isi kunyi yang tak seberapa banyak tu.

Warna dan aroma kunyit buatan sendiri lebih terang dan wangi. Yang pasti ia lebih bersih dan bebas bahan pewarna, bebas pengawet dan orginal. Tak sabar na guna untuk masak harini. Cara2 buat serbuk kunyit ada saya letak pada gambar. Kawan2 boleh rujuk situ.

Masa lockdown dan pkp ni elok lah bawa keluarga dan anak2 join sekali proses serbuk kunyit ni. Dapat la mereka belajar sesuatu. I promise you it will be their best memories 😊

Edited by 28/6/2021 (ramai tak perasan caption di bawah gambar ada cara2 prosesnya jadi saya taip di sini)

CARA2 BUAT SERBUK KUNYIT:

– Cuci sebersih2nya kunyit tu guna berus. Tak perlu kupas kulitnya. Kalau guna berus pasti bersih.

 

IKLAN

– Potong nipis2 dan jemur/kering kan (saya ambil masa 2 hari saja untuk keringkan sebab panas terik dari pagi sampai petang). Na cuba keringkan guna oven atau air fryer pun boleh. Ada kwn2 kata boleh. Saya lebih suka cara semulajadi. 😊

– Selepas kunyit betol2 kering gunakan pengisar utk bahan2 kering dan blanderkan kunyit tu sampai halus. Kemudian tapis guna pengayak tepung. Kalau perlu ulang berkali2 proses2 ni sampai dapat serbuk kunyit yang dikehendaki.

IKLAN

Kalau boleh kisar dan ayak berulang2 kali untuk dapatkan hasil yang lebih halus.

 Semoga bermanfaat. Terima kasih.


Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club