Sejak harga emas turun. ramai yang bercadang untuk membeli emas untuk simpanan. Namun harga emas walaupun turun harganya tetap mahal.

Bagi yang mempunyai lebihan wang, tak salah membuat keputusan menyimpan dalam bentuk emas.

Namun kena pastikan kewangan anda kukuh kerana untuk gandakan nilai emas mengambil masa agak lama.

Nak tahu caranya, ikuti panduan yang disediakan olehKelantan Gold Trade Sdn Bhd supaya tidak salah percaturan membeli emas.

4 Kesilapan membeli emas

Nak Beli Emas, Ada Caranya Bukan Main Pilih Saja, Ini 4 Kesilapan Yang Ramai Tak Tahu. Take Note Semua!

1) Beli dan Tunggu Emas Naik untuk dijual dengan Nilai yang lebih tinggi.

Kesannya mereka akan rasa RUGI bila harga Emas Jatuh untuk jangka masa panjang.

Dan lebih RUGI lagi apabila mereka ambil tindakan untuk menjual kesemua EMAS mereka yang dibeli dengan harga yang tinggi.

2) Beli Emas sekadar untuk suka-suka.

IKLAN

Kebiasaannya, mereka yang membeli Emas sekadar untuk suka-suka tidak serius tentang pentingnya ilmu tentang EMAS.

Mereka mungkin tidak tahu bagaimana untuk Meng-FUNGSI-kan EMAS.

Ini akan menjadi masalah yang besar apabila mereka dalam keadaan terdesak untuk gunakan ‘wang tunai’ di saat memerlukan, mereka tidak tahu nk jual dimana? mereka tidak tahu bagaimana nak jual?

Manakala bagi yang mempunyai kewangan yang sudah cukup kukuh, mereka juga akan alami masalah besar apabila mereka merasakan EMAS tidak penting bagi mereka dan dirasakan ia hanyalah suatu bebanan untuk menyimpannya, lalu mereka jual tanpa berfikir panjang. Sedangkan EMAS adalah alat persedian sewaktu berlaku kegawatan Ekonomi, politik dan Kewangan..

3) Beli EMAS tapi untuk simpanan jangka masa pendek.

Ada orang beli EMAS, dan berhajat untuk menjualnya semula dalam tempoh beberapa bulan akan datang. Ia juga sangat merugikan jika menjualnya di saat nilai EMAS turun.

IKLAN

Tetapi dari sudut positif nya, ia berjaya mengawal wang simpanan yang ditukar dalam bentuk EMAS itu bertahan di dalam gengaman untuk beberapa tempoh tertentu, jika tidak ditukar mungkin wang simpanannya akan habis dalam tempoh yang lebih singkat akibat keborosan atau keterpaksaan untuk gunakan wang tunai.

4) Beli Emas bagi tujuan untuk pelaburan.

Persepsi ini amat salah, kerana Beli EMAS bukan lah satu pelaburan, tetapi Beli EMAS adalah sebagai simpanan. Keuntungan Beli EMAS, adalah dengan memiliki EMAS, semakin banyak EMAS yang disimpan, makin bertambah nilai EMAS dan juga kekayaan seseorang.

Perlu faham apa itu pelaburan, pelaburan adalah sesuatu bentuk untuk mendapat keuntungan melalui kebergantungan individu terhadap usaha orang lain/syarikat/persatuan.

Konsep asas kepada pelaburan adalah untung dan rugi. Bila kita melabur, yang pastinya kita akan ternantikan keuntungan, dan juga perlu berani untuk menangung risiko kerugian.

IKLAN

Sumber: Kelantan Gold Trade Sdn Bhd

 

Jom turut serta bersama e-keluargagader Bonding Day #dirumahaje secara virtual!
Bukan sahaja dapat eratkan hubungan dengan keluarga tersayang, tapi boleh lakukan aktiviti yang menceriakan bersama-sama. Hadiah menarik menanti anda sekeluarga!

Yuran hanya RM20.00 sahaja terhad untuk 30 famili sahaja. Satu famili 2 dewasa 2 kanak-kanak. Jadi, tunggu apa lagi? Jom daftar segera di sini: http://www.wasap.my/60169647520

Nak Beli Emas, Ada Caranya Bukan Main Pilih Saja, Ini 4 Kesilapan Yang Ramai Tak Tahu. Take Note Semua!

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Nak Beli Emas, Ada Caranya Bukan Main Pilih Saja, Ini 4 Kesilapan Yang Ramai Tak Tahu. Take Note Semua!