Awalnya mereka  sekadar gurauan, namun siapa sangka ia bertukar tragedi apabila seorang kanak-kanak lelaki maut difahamkan selepas dengan bapa saudaranya yang dikategorikan sebagai Sindrom Down.

Menurut pihak keluarga, mangsa Muhammad Azfar Qayyum Md Said, berusia enam tahun telah bergurau ‘bertumbuk-tumbuk’ dengan bapa saudaranya yang mesra dipanggil Mi.

Dah disuruh berhenti, tapi main semula

Melihatkan gurauan tersebut  yang agak kasar, mereka berdua telah ditegur agar berhenti bermain bertumbuk, namun tidak lama kemudian mereka menyambung semula.

“Sempat Minta Bancuhkan Minuman Coklat Panas Sebelum Ibu Keluar Berniaga.” Kanak-Kanak Maut Selepas Main ‘Tumbuk-Tumbuk’ Dengan Bapa Saudara Sindrom Down

Difahamkan mangsa Muhammad Azfar Qayyum Md Said bermain bersama bapa saudaranya di rumahnya. Bagaimanapun pada tengah hari esoknya mangsa tidak sedarkan diri sebelum bapanya membawa kanak-kanak itu ke hospital.

Berdasarkan percakapan ibu dan bapa mangsa, anak mereka berada dalam keadaan sihat meskipun terdapat kesan lebam pada muka pagi ini.

IKLAN

“Ibu mangsa kemudian keluar bekerja sehinggalah dimaklumkan suaminya anak mereka tiba-tiba tidak sedar diri 12 tengah hari.

“Muhammad Azfar kemudian dikejarkan ke Hospital Baling sebelum disahkan meninggal dunia 2.15 petang,” katanya.

Hasil pemeriksaan awal mendapati terdapat kesan lebam di bahagian kepala dan badan mangsa.

Menurut Nur Maizatul Akmar Abd Aziz, 27, kakak lelaki berkenaan yang juga ibu saudara mangsa,  dia percaya adiknya berusia 16 tahun yang juga penghidap Sindrom Down itu tidak mempunyai niat untuk mendatangkan kematian kepada mangsa.

IKLAN

“Selama ini adik saya dan mangsa biasa bermain bersama dan mereka amat rapat jadi saya kenal sangat kelakuan adik saya.

“Walaupun dia mempunyai Sindrom Down tetapi dia amat sayangkan kanak-kanak malah sebelumnya ketika mereka bermain bersama tidak pernah terjadi apa pun,” katanya.

“Sempat Minta Bancuhkan Minuman Coklat Panas Sebelum Ibu Keluar Berniaga.” Kanak-Kanak Maut Selepas Main ‘Tumbuk-Tumbuk’ Dengan Bapa Saudara Sindrom Down

IKLAN

Mangsa sempat meminta ibunya membancuh minuman sebelum ibunya keluar berniaga.

“Pagi semalam, sebelum kakak saya (ibu mangsa) keluar berniaga nasi lemak, arwah ada minta padanya untuk membancuhkan minuman coklat panas.

“Arwah juga sempat melambai tangan kepada ibunya yang ketika itu sedang memakai tudung sehinggalah keluar rumah,” katanya.

Mengakui tragedi itu amat menyedihkan buat mereka  sekeluarga namun reda dengan apa yang berlaku.

Sumber: Harian Metro & Sinar Harian

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI