Memang benar, kita suka share untuk suka-suka aje di media sosial tetapi kesannya memang bahaya.

Perkongsian Taufik Razif ini ada benarnya. Ikuti pendapatnya moga boleh jadi panduan bersama.

JANGAN KONGSI 5 BENDA NI DI MEDIA SOSIAL KALAU NAK KELUARGA SELAMAT

1. BAGITAHU SUAMI OUTSTATION
– Pencuri dan perompak paling takut dengan kehadiran sosok lelaki di dalam rumah kerana mereka tahu kebanyakan lelaki akan melawan dan mempertahankan diri dan keluarganya

– Mereka paling seronok kalau mereka tahu tak ada lelaki langsung dalam rumah yang akan mereka pecah masuk

2. BAGITAHU LOKASI RUMAH
– Kalau nak tunjuk lokasi ‘check-in’ di media sosial pun, jangan sesekali check-in di lokasi yang berdekatan dengan rumah

– Lagi spesifik lokasi rumah kita dedahkan, lagi bahaya untuk keluarga kita

3. TAYANG NO PLATE KERETA
– Bukan cuma info seberapa banyak saman je boleh dikorek daripada no plate ni

– Alamat rumah, no ic, no telefon, dan nama penuh semuanya boleh digali hanya dengan menayangkan no plate kenderaan kita

– Buka je MyEG dan MyCariInfo ataupun emailkan pada syarikat insurans kereta tu, semuanya boleh digali dan dicari!

IKLAN

4. TAYANG NO IC DAN NO PASSPORT
– Kadang kadang kita teruja sangat duk tayang keputusan peperiksaan sampai lupa nak tutup nombor ic anak kita

– Kadang-kadang tu kita terupload gambar percutian kita dan keluarga sampai ‘ter-snap’ sekali gambar passport padahal nombor tu semua adalah data peribadi yang wajib kita lindungi

– Kalau rasa ada yang curi data peribadi kita boleh je buat aduan di web aduan@JPDP.gov.my

IKLAN

– pihak yang sebarluaskan data peribadi kita tu boleh dikenakan hukuman sampai RM500K tau!

5. BAGITAHU KETERLAMBATAN KITA MENJEMPUT ANAK
– Kadang kadang kita selalu buat posting ” aduh.Terlambat lagi ambik anak aku kat sekolah ”

– Benda ni sendiri dah diperingatkan oleh PDRM sebab risiko untuk orang luar pantau dan intip keberadaan kita dan anak kita

– Sebarang kelewatan kita, adalah risiko besar bagi anak kita jadi sebaiknya jangan kita bagitahu pada orang luar lebih-lebih di media sosial

– Tolong ingatkan benda ni semua pada keluarga dan pasangan kita ye –

p/s : Saya suka kongsi ilmu mendidik anak di telegram saya juga. Klik je link ni kalau nak join 120 ribu mak ayah yang lain kat dalam tu
? t.me/NotaTaufiqRazif