Memang benar, kita suka share untuk suka-suka aje di media sosial tetapi kesannya memang bahaya.

Perkongsian Taufik Razif ini ada benarnya. Ikuti pendapatnya moga boleh jadi panduan bersama.

Semua Benda Nak Kongsi Di Media Sosial. Ini Kesannya Pada Keluarga!

JANGAN KONGSI 5 BENDA NI DI MEDIA SOSIAL KALAU NAK KELUARGA SELAMAT

1. BAGITAHU SUAMI OUTSTATION
– Pencuri dan perompak paling takut dengan kehadiran sosok lelaki di dalam rumah kerana mereka tahu kebanyakan lelaki akan melawan dan mempertahankan diri dan keluarganya

– Mereka paling seronok kalau mereka tahu tak ada lelaki langsung dalam rumah yang akan mereka pecah masuk

2. BAGITAHU LOKASI RUMAH
– Kalau nak tunjuk lokasi ‘check-in’ di media sosial pun, jangan sesekali check-in di lokasi yang berdekatan dengan rumah

IKLAN

– Lagi spesifik lokasi rumah kita dedahkan, lagi bahaya untuk keluarga kita

3. TAYANG NO PLATE KERETA
– Bukan cuma info seberapa banyak saman je boleh dikorek daripada no plate ni

– Alamat rumah, no ic, no telefon, dan nama penuh semuanya boleh digali hanya dengan menayangkan no plate kenderaan kita

– Buka je MyEG dan MyCariInfo ataupun emailkan pada syarikat insurans kereta tu, semuanya boleh digali dan dicari!

IKLAN

4. TAYANG NO IC DAN NO PASSPORT
– Kadang kadang kita teruja sangat duk tayang keputusan peperiksaan sampai lupa nak tutup nombor ic anak kita

– Kadang-kadang tu kita terupload gambar percutian kita dan keluarga sampai ‘ter-snap’ sekali gambar passport padahal nombor tu semua adalah data peribadi yang wajib kita lindungi

– Kalau rasa ada yang curi data peribadi kita boleh je buat aduan di web aduan@JPDP.gov.my

IKLAN

– pihak yang sebarluaskan data peribadi kita tu boleh dikenakan hukuman sampai RM500K tau!

5. BAGITAHU KETERLAMBATAN KITA MENJEMPUT ANAK
– Kadang kadang kita selalu buat posting ” aduh.Terlambat lagi ambik anak aku kat sekolah ”

– Benda ni sendiri dah diperingatkan oleh PDRM sebab risiko untuk orang luar pantau dan intip keberadaan kita dan anak kita

– Sebarang kelewatan kita, adalah risiko besar bagi anak kita jadi sebaiknya jangan kita bagitahu pada orang luar lebih-lebih di media sosial

– Tolong ingatkan benda ni semua pada keluarga dan pasangan kita ye –

p/s : Saya suka kongsi ilmu mendidik anak di telegram saya juga. Klik je link ni kalau nak join 120 ribu mak ayah yang lain kat dalam tu
? t.me/NotaTaufiqRazif