Memang ada sesetengah antara kita, bila tengok badan memang sudah ramping tapi bentuk wajah tetap nampak berisi dan tambah menyedihkan pula ada double chin. Bila ini berlaku, mesti kita rasa tidak selesa sebab orang tetap nampak kita macam gemuk. Betulkan?

Tahukah anda, sebenarnya bahagian wajah kita ini juga perlukan rutin senaman tertentu untuk dapat pastikan pipi tidak terlihat bagai dipam-pam umpama kuih pau.  Jadi apa yang perlu anda buat? Jawapannya mestilah bersenam.

Tengok sendiri, Dato Siti Nurhaliza pun buat senaman muka tau untuk kekal cantik.

#senamanmuka IG @ctdk http://instagram.com/ctdk

Posted by Siti Nurhaliza on Wednesday, 22 July 2015


 

IKLAN

Sebenarnya terdapat pelbagai teknik dan cara senaman wajah yang berkesan untuk menjadikan bentuk muka lebih runcing.  Jom sama-sama kita cuba.

1. Praktis menyebut huruf A E I O U setiap pagi dan malam sebanyak 40 kali. Lakukan secara konsisten untuk lihat kesan yang lebih efektif.

2. Sebut huruf X dan O sehingga akan membentuk sebuah gerakan membuka dan menutup mulut. Senaman X-O adalah antara senaman muka yang sangat popular.

IKLAN

Senaman Kuruskan Pipi Paling Mudah Dan Berkesan, Datuk Siti Pun Buat!

3. Tepuk dagu menggunakan belakang tangan setiap pagi dan malam sebanyak 40 kali. Ini bertujuan untuk mengurangkan terjadinya dagu berlapis/double chin.

4. Kebanyakan selebriti di Korea mengamalkan senaman wajah dengan menyebut ‘Ma Me Mi Mo Mu’ sebanyak 10 kali untuk menguatkan otot muka dan bibir.

IKLAN

5. Senyum labar sambil bibir tertutup rapat. Tahan selama 15 saat. Kemudian kembali ke wajah asal dan lakukan senyuman lebar hingga menampakkan semua barisan gigi anda. Tahan selama 15 saat dan ulang langkah ini beberapa kali.

6. Tutup mulut dan kembongkan pipi kiri, tahan selama 5 saat. Kemudian lakukan pada pipi kanan dalam kiraan masa yang sama. Ulang langkah ini beberapa kali.

Senaman Kuruskan Pipi Paling Mudah Dan Berkesan, Datuk Siti Pun Buat!

7. Bentukkan bibir seperti huruf O buat beberapa ketika dan kemudian lepaskan perlahan-lahan sehingga anda senyum lebar selebarnya. Ulang langkah ini beberapa kali.

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI