Pengorbanan seorang guru memang tidak ternilai jasanya. Selain memberikan tunjuk ajar, mereka sanggup melakukan apa sahaja. Bukan hanya tenaga bahkan wang ringgit juga dikorbankan demi melihat anak-anak berjaya.

Bagi Guru lelaki bernama Nordin Ismail ini sanggup memerahkan keringat dan tenaganya untuk menghias library di sekolah tempatnya mengajar, semata-mata untuk keselesaan dan juga tarikan kepada pelajar.

Bahkan, beliau menggunakan masa PKP sebelum ini untuk mencantikkan library berkenaan. Ternyata hasilnya cukup membangggakan dan cantik. Memang cikgu ni sangat kreatif oranganya.

Dengan bajet yang terhad, beliau mampu memberikan hasil yang cukup mengkagumkan. Jom jamu mata, mana tahu dapat ilham daripada idea cikgu ini.

Ni lah hasil amukan aku selama 3 minggu sejak bermula PKPP dan time tu aku dah boleh gi sekolah. Library dah macam rumah kedua aku dah. Agak2 anak murid aku akan terkejut tak bila tgk library diorang dah berubah. Nak suprisekan diorang la kononnya bila naik sekolah nanti. Hehe Konsep hipster dan minimalis masih aku terapkan tuk deco library aku kali ni.

Aku nak bebudak aku “feeling2” bandar dan ikut trend walaupun sekolah kat luar bandar. Ini adalah makeover paling gila yg pernah aku buat. Kali ni aku berani tuk gunakan wallpaper dan bermain dengan warna pastel.

No more langsir2, renda2 and skirting2 bagai. Memerlukan kerahan idea yg sangat ekstrim sbb nak deco ruang library yg terhad tuk jadikan pelbagai guna, banyak galeri yg berjaya diwujudkan dan yang paling penting berubah 100% dalam masa yang singkat.

IKLAN

Aku berterima kasih kat kesayangan aku termasuklah kak yah akak kerani, akak cleaner Junaidah Junaidah , pengawal keselamatan sekolah Ku Luqman and Saifol Mizan , tukang kebun sekolah aku Mohd Rizal Mohd Rizal, cikgu intrim yang baru lapor diri kat sekolah aku iaitu cikgu azira Zaidi Kassin and bekas2 anak2 didik aku yg byk tolong aku tuk buat make over library kali ni.

IKLAN

Aku bersyukur jugak sbb ada Guru Besar Ustaz Abdul Ghani dan rakan2 guru yang sangat supportive dan membiarkan aku bebas berkarya.

Semoga dapat memberikan sedikit idea dan inspirasi buat2 rakan diluar sana if terdetik nak deco libary or kelas masing2. Lain padang lain belalang.. lain orang lain citarasa. Hehehehe

#COVID19 #kitajagakita #KitaJagaSemua