Menjaga anak yang menghidap autisme bukanlah suatu tugas yang mudah lebih-lebih lagi anak-anak ini perlukan pengawasan rapi dari penjaga. Keselamatan mereka juga merupakan faktor yang sangat diutamakan memandangkan kanak-kanak ini mungkin akan bertindak di luar kawal dan agak sukar mengawal pergerakan dan emosi mereka. 

Bagi penjaga pula, anda memerlukan kesabaran yang tinggi untuk menjaga serta mengawal pergerakan mereka lebih-lebih jika ada yang bertindak agresif. 

Oleh sebab itu, ibu bapa yang mempunyai anak istimewa ini, jarang membawa anak-anak mereka menaiki pesawat. Bimbang akan mengganggu penumpang lain dan mungkin kesabaran teruji jika kerenah mereka berlebihan. 

Ini adalah kerana anak-anak autisme ini sukar untuk melalui sesuatu yang berbeza daripada rutin harian mereka dan akan cepat meragam jika berlaku perubahan dalam kehidupan mereka lebih-lebih lagi jika ianya drastik dan sangat asing bagi mereka. 

Namun kini anda tidak perlu lagi risau, seorang wanita bernama Zinnirah Ajman yang kerap berkongsi ilmu keibubapaan di TikTok  mendedahkan satu tip berguna untuk membantu membawa anak autisme berjalan-jalan.

Ternyata ketika di KLIA Terminal 2, ada disediakan satu program yang dinamakan sebagai Butterfly Lanyard.

Dalam program ini, ketika mendaftar di kaunter khidmat pelanggan di tingkat lima KLIA 2, anak-anak autisme akan diberikan satu tali tag nama yang membenarkan mereka menerima layanan istimewa di lapangan terbang.

Siapa Kata Susah Bawak Anak Autisme Naik Pesawat? Mereka Dapat Layanan VIP KLIA Terminal 1 dan 2, Siap Ada Bilik Terapi Sensori

[TRENDING] Kepala Aku Dihayun Jurulatih.” Remuk Hati Kakak Allahyarham Prebet Iman Bila Temui Nota Adiknya Di ‘Ragging’ Selepas 5 Bulan Pemergiannya

[EKSKLUSIF] Kalau Nak Jadi Perdana Menteri Kenalah…Nasihat ‘Deep’ Tun M Kepada Umar

IKLAN

“Waktu saya nak naik penerbangan ke Sabah, saya cadang nak guna Butterfly Lanyard ni untuk anak saya yang autisme. Tiada bayaran dan free of charge. Ada available di KLIA Terminal 1 dan KLIA Terminal 2.

“Program ini sangat membantu dan memang function sebab kanak-kanak autisme ni mereka tak boleh menunggu lama, nanti mereka akan mula meragam.

Siapa Kata Susah Bawak Anak Autisme Naik Pesawat? Mereka Dapat Layanan VIP KLIA Terminal 1 dan 2, Siap Ada Bilik Terapi Sensori

Butterfly Lanyard ini akan berikan VIP access kepada anak kita, macam fast lane untuk mereka naik flight, express je rasa semuanya.

“Program Butterfly Lanyard bukan di bawah kendalian mana-mana syarikat penerbangan, ia adalah satu inisiatif di bawah Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB). 

Berikut adalah beberapa kemudahan dan kelebihan yang diperoleh melalui program Butterfly Lanyard.

IKLAN

1) Daftar masuk bagasi anda di kaunter dengan lebih pantas

Ketika beratur di barisan untuk mendaftar masuk bagasi ke dalam pesawat, mereka yang mempunyai Butterfly Lanyard akan diberikan keutamaan.

Masa akan banyak dijimatkan dan keluarga yang mempunyai anak autisme akan dapat ke kaunter dengan lebih pantas tanpa perlu menunggu lama.

Siapa Kata Susah Bawak Anak Autisme Naik Pesawat? Mereka Dapat Layanan VIP KLIA Terminal 1 dan 2, Siap Ada Bilik Terapi Sensori

2) Akses ke Bilik Terapi Sensori

Sementera menunggu untuk menaiki kapal terbang, mereka yang mempunyai Butterfly Lanyard boleh mengakses Bilik Terapi Sensori (sensory room).

IKLAN

Di sini mereka boleh bermain-main untuk mengisi masa lapang, Bilik Terapi Sensori boleh membantu kanak-kanak untuk menenangkan diri sebelum menaiki pesawat.

Siapa Kata Susah Bawak Anak Autisme Naik Pesawat? Mereka Dapat Layanan VIP KLIA Terminal 1 dan 2, Siap Ada Bilik Terapi Sensori Siapa Kata Susah Bawak Anak Autisme Naik Pesawat? Mereka Dapat Layanan VIP KLIA Terminal 1 dan 2, Siap Ada Bilik Terapi Sensori

3) Penyediaan kereta buggy untuk ke pintu pelepasan

Sesiapa yang mempunyai Butterfly Lanyard tidak perlu risau untuk berjalan jauh ke dewan pelepasan kerana mereka sekeluarga boleh menaiki kereta buggy.

Satu kemudahan yang sangat membantu untuk mengelakkan si kecil dari tiba-tiba meragam kerana kepenatan.

Selepas ini jika anda hendak menaiki pesawat di KLIA atau KLIA 2 bersama anak-anak autisme, jangan lupa untuk memohon Butterfly Lanyard. 

Semoga perjalanan anda akan lebih mudah dengan menggunakan kemudahan ini dan anak-anak gembira menikmatinya.

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

Siapa Kata Susah Bawak Anak Autisme Naik Pesawat? Mereka Dapat Layanan VIP KLIA Terminal 1 dan 2, Siap Ada Bilik Terapi Sensori

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI