Semakin usia meningkat, semakin banyak penyakit yang mula menyerang kita secara perlahan-lahan. Mata yang sudah mulai rabun antara gejala utama penuaan semakin menghampiri kita. Kajian membuktikan 30 peratus daripada rakyat Malaysia menghidapi masalah ini.

Pun begitu masalah mata rabun bukanlah tanda utama masalah penuaan. Mata yang mula rabun biasanya disebabkan oleh beberapa perkara.

Antara penyebab masalah ini adalah melihat skrin komputer berlebihan, melihat objek bercahaya pada jarak yang sama, membaca sambil baring dan membaca dalam gelap. Itu sebahagian penyebab yang paling dekat dengan persekitaran kita.

Siapa Sangka Tumbuhan Yang Satu Ni Boleh Rawat Mata Rabun, Wajib Tahu!

Sebenarnya hal ini boleh dielakkan sekiranya kita pandai menjaga kesihatan mata kita. Beri ruang untuk mata kita bernafas sekali sekala. Pun begitu amalan petua tradisional pula janganlah kita lupa. Ini petua yang anda boleh cuba untuk pulihkan masalah rabun
anda. Jom cuba.

Ambil Jus Lidah Buaya
Salah satu usaha mujarab untuk memulihkan rabun adalah dengan mengamalkan jus daripada pokok lidah buaya. Ini bahan yang diperlukan untuk mengubati mata anda yang rabun.

IKLAN

Siapa Sangka Tumbuhan Yang Satu Ni Boleh Rawat Mata Rabun, Wajib Tahu!

Bahan-bahan:
100gm lidah buaya -kisar dan ambil jusnya sahaja
500gm kacang walnut -yang sudah ditumbuk
300gm madu
2-3 hiris buah lemon

Caranya:
1. Cuci dulu semua bahan-bahannya.

2. Buat dulu jus lidah buaya dengan sukatan 100 gram.

IKLAN

3. Campurkan jus lidah buaya, walnut, madu, dan lemon yang sudah ditumbuk ke dalam mesin pengisar.

4. Kisar hingga hancur dan sebati.

5. Bolehlah terus diminum.

IKLAN

Siapa Sangka Tumbuhan Yang Satu Ni Boleh Rawat Mata Rabun, Wajib Tahu!

Minum 3 kali sehari dengan sukatan 1 sudu makan sebelum makan. Lebihannya boleh disimpan di dalam peti ais. Amalkan rutin ini selama 10 hari atau sehingga penglihatan makin baik.

Ramuan ini juga tidak hanya bermanfaat bagi kesihatan mata, tapi juga bermanfaat untuk kesihatan tubuh kamu. Jika rutin ini ada kesannya pada anda, hentikan pengambilannya dan rujuklah pada doktor. Itu yang sebaiknya bagi mencegah mata anda yang mulai rabun.

Selamat mencuba!

Sumber: Petua Ibu

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI