Sebelum ini, pelakon Wawa Zainal pernah meluahkan kebimbangan terhadap perkembangan anak sulungnya, Ahmad Fakhruddin Attar, yang masih tidak bercakap walaupun sudah memasuki usia empat tahun ketika itu.

 

Tidka kiralah selebriti mahupun orang biasa, pasti akan menimbulkan kerisauan jika sesuatu yang tak kena berlaku pada anak-anak. Siapa tak risau kan kalau mempunyai anak ada masalah bercakap.

Terbaru, Wawa Zainal berkongsi kisah anak sulungnya itu yang dikatakan mengalami masalah ‘speech delay’ atau lambat bercakap. Menurut isteri kesayangan aktor Aeril Zafril, Attar yang kini berumur 6 tahun banyak didedahkan dengan gajet sebelum ini.

Bagaimanapun, Wawa memberitahu Attar sudah menunjukkan banyak perubahan selepas dihantar ke kelas terapi. Dia  berkongsi perkara itu kepada pengikutnya menerusi kemas kini terbaru di akaun Instagramnya.

Mengenai posting smlm.. ramai yg tanya attar ni sbnr nya ada masalah apa. attar ni speech delay. umur da 6 tahun tapi belum lancar sgt lagi becakap. tapi Alhamdulillah ada peningkatan semenjak wawa hantar dia pegi OT,speech therapy.

IKLAN

Untuk yang mengadu anak masi belum bercakap padahal da 2tahun+ ,3 tahun tu cuba kurangkan gajet.. sbnr nya attar ni pun lambat sbb suka tgk gadjet dulu😢silap kitorng 😭😭 bila wawa posting psl attar rmi yg DM.

rupanya ramai jg ibu2 di luar sana yg alami masalah yg sama.. tak pee.. kita doa & usaha. usaha nya hantar pegi therapy etc.. & byk luangkan masa dgn dia. gud luck mommies ❤️❤️

 

IKLAN

Itu antara perkongsian dari Wawa Zainal mengenai perkembangan anak sulungnya itu.

View this post on Instagram

ramai yg tanya perkembangan attar mcm mana. alhamdulillah ada perubahan.. tahun depan da masuk darjah 1😭😭 risau nya haritu kitorang daftar dia darjah 1.. then rupanya sekolah tu kena exam dlu .. so antara lepas ke tak la masok sekolah tu..i & aeril telan ayaq liur jugak la sbb dan dan teacher bagi exam paper pada attar. jenguk soalan dia boleh tahan susah la utk budak 6tahun🙈dlm hati susah nya soalan ni utk attar. mesti gagal🤒 xsmpi 30minit attar keluar dari bilik exam tu and teacher bagitahu attar lulus and dpt markah 35 out of 40.. kira high score jugak.. alhamdulillah .. lega nya . walaupun attar tak lancar sgt becakap tapi dia sejenis cepat tangkap kalau kita ajar.. tapi tu la attar ni sejenis yg kejap2 je belajar lepastu bosan😅 tapi xpela kita slow2 kayuh ye attar. mama tahu attar budak yg bijak❤️❤️

A post shared by Wawa Zainal ™️ (@w4w4_zainal) on

Pendedahan Wawa tersebut mendapat reaksi dari peminatnya. Malah ada yang memberi semangat serta berkongsi pengalaman masing-masing yang pernah melalui situasi tersebut.

ayang.sitiee Dulu anak saya pun mcm tu tpi dah antar gi speech theraphy alhamdulillah dktr ckp xde masalah apa2 cuma kdg2 ada yg cpt berckp ada yg lmbt..

mamamea_85 Ank kte pon…,skrg alhamdulilwh dh bleh membc walau merangak2…..yg mne kene kurang kurangkn….doa jgn putus2…

kuushanoroaie Tak apa slowly anak sy darjah satu pun eja lain sebut lain..nasib xde exam sgt budak darjah satu..xnak push sgt beside lahir end nov so..but speak english was good..learn from youtube je

mommyhana_damansara Pandainya attar 👏. Betul wawa gadget antara sebab budak boleh jadi speech delay. Nasib baik cepat sedar. Moga Attar lebih hebat pasni ❤️

Sumber: IG w4w4_zainal