Biasanya dalam membeli pelbagai jenis mee basah seperti kueteaw, mee kuning atau mee laksa, kita jarang membeli dalam kuantiti yang banyak. Cukup sebungkus dua untuk sekali masak.

Bimbang juga kalau terlebih beli dan bila disimpan di dalam peti sejuk, mee jadi keras.

Pun begitu, melalui perkongsian pengalaman daripada Hani Mynis, rupanya ada teknik perlu dibuat untuk pastikan mee tetap elok. Nak tahu lanjut, ini perkongsiannya.

Penyimpanan mee (kuning, kuey teow dan laksa) basah

Alang-alang hari tu ada yang tanya macam mana nak simpan mee-mee basah ni supaya tahan lama. Hani kongsi kat sini lah ya. Eleh hani copy paste sharing hani kat IG kat sini je hahahaha here we go:

 

Hani ni hantu laksa penang. Selalunya setiap bulan akan masak laksa. So ni cara nak pastikan laksa basah yang hani beli tahan lama dan tak berbau hapak ke apa. .

Cara ni sesuai untuk semua jenis mee basah (mee kuning, mee kuey teow dan mee laksa). Mi basah macam ni kalau letak kat luar peti ais boleh tahan 3 hari. Letak je kat tempat redup (no direct sunlight) kat dapur. .

Tapi kalau nak tahan 2-3 minggu, jangan masukkan terus dengan plastik sebungkus-sebungkus tu terus dalam peti ais.Nanti dia mem”beku” dan melekat-lekat mi nya. Bila nak makan kena rebus balik, lepas tu sebab dia keras kejung mulalah dia patah-patah so tak cantik mi nya. Lepas tu lama pulak nak tunggu mi tu terurai satu-satu kan. Sapa pernah buat macam tu faham maksud hani hehehe  (hani pun pernah buat dolu-dolu haha)

Buat Begini

1. Keluarkan mee dari bungkusan.

2. Masukkan dalam bekas berpenutup.

IKLAN

3. Letakkan minyak dan lerai-leraikan.

4. Tutup bekas dan simpan dalam peti sejuk bahagian chiller.

So cara yang sebetulnya (ni yang hn tanya penjual laksa dan mee kari), lepas beli keluarkan dari bungkusan dan terus masuk dalam bekas berpenutup, letak minyak sikit dan urai-uraikan mi tu. Pastikan dia tak seketul membongkah cmtu je mi dia. Jgn kena air.

IKLAN

Pastikan bekas nak diisi tu pun kering. Tutup bekas dan masuk dalam peti ais bahagian chiller. Tiga minggu pun boleh tahan.

Nanti time nak makan rebus air sekejap , air dah mengelegak masukkan mi dan nanti mi dia cantik tak patah-patah.

Ok dah boleh makan laksa tetiap hari tetiap minggu sebab selalu masak laksa memang hani lebihkan kuih laksa tu dan bekukan. Nak makan panaskan je. Sapa hantu laksa macam hn bolehlah try camni.

Semoga bermanfaat

Sumber : Hani Mynis