Memandangkan pengumuman PKP terus dilanjutkan sehingga awal Ramadan, pastinya kita semua rindukan suasana solat tarawih di masjid.

Namun begitu, pastinya kita juga tidak mahu terlepas peluang untuk menunaikan solat tarawih di rumah bersama keluarga tercinta.

Jadi sebelum tibanya malam 1 Ramadan, jom kita fahami dahulu cara dan bacaan-bacaan dalam solat tarawih terutamanya untuk persiapan menjadi imam sepertimana yang dikongsikan ini.


Terawih Ramadhan 2020M / 1441-1442H 🌙

Memandangkan PKP Covid19 masih berlanjutan sehingga ke bulan puasa maka persiapan awal boleh lah di buat antaranya ialah solat terawih.

Berikut adalah panduan ringkas & lengkap untuk solat terawih di rumah. Para ayah2 atau semua boleh la persiapkan diri lebih awal utk berjemaah dgn ahli keluarga nanti.

Ajak ank2 dan semua ahli keluarga yg berada di dlm rumah utk berjemaah bersama supaya suasana lebih meriah dan penuh berkat. Tiada istilah ponteng para abah2 semua.

Mudah2an menjadi latihan dan bekalan utk kita kelak. Anggaplah peluang ini sekali seumur hidup Allah bagi kepada kita. Semua yg terjadi ada hikmah dan rahmatNYA.

Selamat beramal semua..

* Nota – Surah selepas Al Fatihah tu sunat hukumnya , jika surah yg dicadangkan itu kita tak ingat , boleh ditukar kepada Surah yang kita dah ingat

Bacaan Sebelum Memulakan Solat Tarawih

Niat

Rakaat pertama

Rakaat kedua 

Rakaat 3 & 4

IKLAN

Bacaan Selepas Salam 

Kemudian baca doa

Rakaat 5 & 6

IKLAN

Bacaan Selepas Salam 

Rakaat 7 & 8

Bacaan Selepas Salam

Kemudian tunaikan solat sunat witir.

Sumber : Majlis ilmu