Tak salah kalau jadi seorang yang tegas dan garang, tetapi ada batasnya, lebih-lebih lagi lelaki.

Jangan pula terlampau garang sehinggakan membuatkan isteri serta anak-anak sentiasa berasa takut maka ia boleh mendatangkan keburukan kepada keluarga. Ketua keluarga perlu dihormati tetapi bukan ditakuti.

Jom ikuti perkongsian ini telah dimuat naik di Tiktok oleh @mfzzy mengenai perangai suami terlampau garang yang disampaikan oleh Mohamad Wadi Annur Bin Ayub atau lebih dikenali sebagai ustaz Wadi Annuar.

PERANGAI SUAMI TERLAMPAU GARANG

“Antara perangai suami yang boleh menjejaskan keluarga ialah bila suami terlalu garang. Bila isteri dia masak kurang garam, dia lempar pinggan.

“Dah lah aku balik kerja lapar, hang buat tawar pula’ lempar pinggan. Suami saya boleh kata macam itu kepada saya.

IKLAN

“Ustaz dia lempar makanan saya masak, suami saya ini ustaz perangai daripada sebelum kahwin sampai lah kahwin tak ubah perangai.” katanya dalam video berkenaan.

Ustaz Wadi juga turut berkongsikan kisah tentang Saidina Umar yang merupakan antara manusia paling garang, tetapi bila dengan isterinya, Saidina Umar hanya mendengar sahaja.

“Antara manusia yang paling garang dalam dunia ini ialah Saidina Umar Bin Al-Khattab. Saidina Umar garang, tegas. Tapi apabila isteri dia berleter, Saidina Umar hanya mendengar sahaja.

“Dia tak taip masej, dia tak baca surat khabar, dia tak tengok televisyen, dia tak main game. Dia hanya mendengar, dia kata sebab isteri inilah yang telah melahirkan anak untuk aku, menyusukan anak aku dan membesarkan anak-anak aku.

IKLAN

“Apalah kiranya, apabila isteri-isteri kita meluahkan perasaan mereka untuk kita dengar. Itu kira luah perasaanlah berleter itu.” jelasnya.

@mfazzy SUAMI TERLAMPAU GARANG #suami #isteri #garang #rumahtangga #sayang #tiktokguru #jombelajar #mfazzy #ustazwadiannuar ♬ suara asli – Muhamad Fadli

Meninjau di ruangan komen, rata-rata wanita tidak menyukai sifat suami yang melemparkan makanan tersebut. Malah, ada juga yang berkongsi pengalaman sendiri mengalami situasi yang sama seperti mana yang dikongsikan oleh ustaz itu.

IKLAN

Suami Alert! Sifat Terlampau Garang Boleh Menjejaskan Keluarga – Ustaz Wadi Annuar

Suami Alert! Sifat Terlampau Garang Boleh Menjejaskan Keluarga – Ustaz Wadi Annuar

Sumber: Tiktok @mfazzy

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI