Tidak ada hari tanpa diuji, begitulah lumrah hidup kita sebagai manusia. Pun begitu perkongsian  kisah tentang derita menghidap 3 jenis kanser yang dialami oleh seorang ibu lima orang anak ini, cukup menyentuh hati.

My mom suffered with stage 1 colon cancer on 2014, stage 2 breast cancer on last year and today doctor made a statement which my mom is having stage 4 bone cancer. Regardless all these pain, she never forget to smile and stand still rocking the world! Love of my life

Begitulah perkongsian anak lelaki wanita ini yang bernama Safwan Shariff di Twitter tentang ibunya yang cukup tabah. Walau diuji dengan 3 jenis kanser, di mana pada 2014 menghidap kanser kolon, 2018 kanser payudara dan baru-baru ini disahkan pula menghidapi kanser tulang. Pun begitu diwajahnya tetap mampu mengukir senyuman .

Suami, Anak-anak & Cucu Jadi Pendorong. Walau Derita 3 Jenis Kanser, Wanita Ni Masih Mampu Tersenyum. Deep Perkongsiannya!
Berikutan perkongsian tersebut telah mendapat 7,713 Retweets dan rata-rata netizen turut berkongsi rasa simpati dan mendoakan kesejahteraan kepada ibunya.
Ini antara komen yang dapat dikongsikan : 
1. She is such a strong woman and mom!! May Allah bless her and recover her from all the sickness! Regards to her
2. Teringat arwah mak. Please make sure dengar cakap doktor dan please jangan guna rawatan tradisional unless yang hanya melibatkan doa-doa, tapi apa-apa pun doktor punya advise number 1 okay. Sumpah nak nangis. Doa yang terbaik untuk kau bruh.
3. i’m truly sorry for what happened to your mom but seeing how she looks, i’m pretty sure she’ll make it through! Prayers goes to your mom and your family! May she’ll be recovered from all of her sickness. God bless, insyaAllah
4. Ya Allah.. I pray that Allah will removes all the pain of ur mom, mom & the whole family of urs are indeed a very strong servant of Him. Allah loves you guys.
5. your mum is super cute and strong. May Allah grant her strength in her life. I pray the best for your family. Dont give up no matter what, be with her no matter what. Take care to your mum and you.
6. Syafakillah. Tak boleh bayang sakit dia tanggung. Saya doa Allah ringankan kesakitan dia & semoga semua urusan dipermudahkan. Mudah-mudahan. She’s a fighter!
Bersamalah kita doakan kesejahteraan Puan Saemah Mohamad, 58 tahun ini agar diberi kesembuhan dan terus mampu mengukir senyuman dan kebahagiaan untuk seluruh keluarganya, Amin….
Suami, Anak-anak & Cucu Jadi Pendorong. Walau Derita 3 Jenis Kanser, Wanita Ni Masih Mampu Tersenyum. Deep Perkongsiannya!

Perkongsian ini juga telah mendapat perhatian di Mstar, dan telah mendedahkan bahawa ibu tabah ini sebenarnya telah menghidap kanser kolun tahap satu semenjak tahun 2014 lagi, kemudian pada tahun 2018 diuji dengan penyakit kanser payudara dan baru-baru ini didiagnos kanser tulang tahap empat pula.

“Makcik dari awal lagi dah banyak penyakit. Pada 1983 makcik pernah jalani pembedahan akibat penyakit dalam perut, seterusnya 1993 dan 1999 pula pembedahan untuk masalah tiroid, lepas tu bedah kanser kolon pada 2013 dan 2015.

IKLAN

“Tahun lepas pula makcik kena bedah sebab kanser payudara. Kali ni, kanser tulang pula.”

Menurut Saemah, biar apapun yang berlaku, dia bersyukur kerana masih lagi diberi peluang untuk bernafas.

IKLAN

Malah sokongan suami dan lima anaknya turut menjadi pendorong untuk dia terus kuat melawan penyakit yang dihidapinya.

“Syukur Allah pilih makcik, syukur juga masih lagi boleh bernafas. Makcik tabah, mungkin ini boleh buat lagi deka dengan Allah.

IKLAN

“Apa yang Allah bagi ada hikmah, kita kena kuat. Allah dah pilih, jadi kita kena terima,”ujarnya lagi.

Selain anak dan suami, Saemah berkata kehadiran dua cucu yang berusia tiga tahun dan setahun turut menambah keceriaan hidupnya.

sumber : Twitter Safwan Shariff dan mStar

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI