Sudah tentu ramai yang tahu bahaya ketagih minum ketum. Malah sudah kes menunjukkan beberapa kematian (pengambilan ketum bersama dadah yang lain) pernah direkodkan akibat ketagihan ketum.

Terbaru menerusi Agensi Anti Dadah Kebanggsaan Daerah Besut mendedahkan luahan hati seorang isteri mengenai suaminya ketagih minum air ketum. Kisah masyarakat ini memang real berlaku dalam kehidupan kita.

Perkongsian Agensi Anti Dadah Kebanggsaan Daerah Besut ini bertujuan untuk memberi kesedaran kepada orang ramai mengenai bahaya air ketum ini.

LUAHAN ISTERI TENTANG SUAMI KETAGIH MINUM AIR KETUM

Suami saya memang minum ketum sebelum kawin lagi. Alasan dia untuk tenaga lelaki dan untuk kerja.

Sekarang kami dah ada anak. Anak dah nak masuk 2 tahun. Saya nampak perubahan ketara pada suami sejak saya pregnant. Dia semakin panas baran. Stok ketum tak pernah putus. Dalam peti sejuk penuh dengan air ketum.

BADAN SUSUT

Badan dia semakin susut. Dari size pinggang 40 jadi 34. Boleh nampak tulang dah. Selera makan pun kurang. Dia asyik dengan air ketum. Saya tengok dia minum kalah orang minum air masak. Setiap jam nak kena minum.

Duit gaji tak pernah cukup. Saya sedih bila nampak mesej kawan dia mintak hutang. Suami beli ketum sampai berhutang. Hisap rokok pun makin kuat.

IKLAN

ABAIKAN KELUARGA

Duit belanja dapur pun tak bagi. Sewa rumah pun saya bayar. Bila tanya mesti kena marah. Sampai dah nak naik tangan. Saya stress.

Saya tak tahu macam mana lagi nak selesaikan masalah ni. Saya nak semua ni selesai cepat. Anak saya semakin membesar. Saya tak mahu anak saya terganggu emosi.

Panjangkan luahan ni. Inilah luahan hati seorang isteri.

IKLAN

Anda yang kaki ketum anda rasa anda sakit jika tak ambil ketum. Tapi sebenarnya anda sedang menghancurkan masa depan keluarga anda juga.

*Gambar Sekadar Hiasan

Sumber: AADK Besut