Kalau pergi ke pasar membeli ayam, pasti ada golongan yang menolak bahagian kaki ayam ini. Semuanya kerana ada yang mengatakan bahawa bahagian tersebut kotor kerana sifat ayam yang suka mengais pasir. 

Mungkin ramai yang tak tahu, bahagian ayam ini mempunyai khasiat dan manfaat bahkan baik untuk kesihatan. 

Ada yang suka kaki ayam ini dibuat sup, gulai dan ada juga yang suka digoreng garing. Rasanya sangat enak lebih-lebih lagi jika ianya betul-betul empuk dan kembang.

Bagi yang tidak tahu kelebihan kaki ayam, ianya mengandungi banyak kolagen yang membantu meremajakan kulit namun kadang-kadang jika tidak disiang dengan betul, ianya akan menghadirkan baunya hamis dan untuk memasaknya juga agak leceh.

Bagi menyelesaikan masalah ini, anda hanya perlu guna tip ringkas ini untuk mendapatkan kaki ayam yang empuk dan menghilangkan bau yang tidak menyenangkan.

1. Buang kotoran di kuku dan kulitnya , Rendam dalam air panas

Pastikan anda membuang segala kotoran yang ada pada kaki ayam sebelum mula memasaknya. Rendam dahulu dalam air panas untuk memudahkan proses mengupas kulit kakinya.

2. Lumur dengan air limau nipis atau cuka.

Rendam kaki ayam dalam air limau nipis atau cuka selama 15 minit sebelum dibilas bersih dengan air. Gunakan air paip atau air yang mengalir supaya kotoran dan sisa lain tidak melekat atau membuatkan rasanya menjadi pahit.

3. Rebus dengan aneka rempah

IKLAN

Bagi mempercepatkan proses rebusan dan kaki ayam empuk, sebaiknya gunakan periuk tekanan tinggi kerana ia cuma akan memakan masa selama 10 minit sahaja. Masukkan halia, serai, dan daun limau bagi menghilangkan bau hamis. Aroma dan rasa rempah ini akan memberikan citarasa yang tersendiri pada kaki ayam yang dimasak.

4. Masak dengan rempah pedas

Selain dari sajian sup kaki ayam, boleh juga cuba sajian yang dimasak pedas. Kelebihannya adalah ia akan menghilangkan bau hamis serta merta.

Suka Makan Kaki Ayam Tapi Kecewa Bila Selalu Liat, Ini Cara Nak Kasi Empuk Dan Tidak Hamis

Tip Memasak Kaki Ayam Empuk

Kaki ayam memang terbukti mengandungi pelbagai nutrisi penting yang bermanfaat untuk membina kesihatan tubuh. Kaki ayam juga boleh membantu memulihkan stamina kerana keletihan, masa pemulihan selepas sakit atau operasi, memulihkan keadaan usus yang bermasalah dan mengatasi alergi terhadap beberapa makanan.

IKLAN

Namun memasak kaki ayam tidak boleh dilakukan secara sembarangan. Berikut ini adalah beberapa tips untuk memasak kaki ayam empuk, tidak hamis dan menghilangkan semua potensi bakteria.

1. Ambil bahagian kaki ayam. Potong paras paha bawah sehingga yang tertinggal benar-benar kaki.

2. Cuci dengan air bersih yang mengalir sehingga semua kotoran boleh keluar. Jika beli kaki ayam dari peniaga maka jangan terus memasaknya tapi cuci semula.
Potong semua bahagian kuku kaki ayam untuk menghilangkan bahagian kaki yang kelihatan kotor dan menjijikkan.

3. Rebus kaki ayam dengan air panas selama beberapa minit.

4. Longkang dan hilangkan lapisan kulit keras pada kaki ayam. Lapisan kulit berwarna kuning harus dihilangkan untuk mengurangkan potensi bakteria dan kotoran yang memang tertinggal dalam kaki ayam.

5. Rebus lagi bahagian kaki ayam dan masak sesuai dengan selera anda.

IKLAN

6. Selalu gunakan kaki ayam yang masih segar dan baru dipotong dan jangan memasak kaki ayam yang sudah disimpan lebih dari 48 jam di dalam peti sejuk.

Manfaat kaki ayam memang cukup banyak, namun pastikan anda memasaknya dengan cara yang betul dan bersih. Kerana kaki ayam harus di cuci dengan bersih agar tidak menimbulkan bakteria yang berbahaya bagi kesihatan.

Nah, senang sahaja bukan? Sekarang anda sudah mengetahui rahsia untuk mendapatkan kaki ayam empuk dan tidak hamis. Jadi boleh mula praktikkan di dapur sendiri ya. 

Selamat mencuba.

[TIPS]

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

Suka Makan Kaki Ayam Tapi Kecewa Bila Selalu Liat, Ini Cara Nak Kasi Empuk Dan Tidak Hamis