Soal anak memang cukup sensitif, nak nak lagi pada wanita yang sudah lama berkahwin tetapi belum dikurniakan rezeki yang satu ini. Sudah pelbagai cara dan rawatan dicuba namun belum menampakkan hasil. jiwa makin sensitif bila asyik diajukan pertanyaan tentang hal ini.

Bgai wanita yang memiliki badan berisi, hal ini sedikit menyukarkan untuk mendapat anak. Tambahan lagi jika disahkan ada sejarah PCOS. Ia juga dikenali sebagai ‘Stein-Levanthal syndrome’.  Penyakit ini disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon di dalam badan, di mana terdapat berlebihan hormon lelaki dan insulin di dalam pesakit.

Ini boleh mengakibatkan kitaran haid yang tidak teratur disebabkan tiada ovulasi, haid yang berpanjangan dan banyak, kemandulan, obesiti, pengangguan metabolisme gula dan kolesterol.

Tetapi tidak bermakna PCOS menyebabkan anda tidak boleh mengandung. Cuba baca kisah  Pnut Syafinaz yang pernah mengalami masalah sama.  Tetapi dia tidak mudah give up dan terus berusaha.

Kuncinya adalah diet dengan serius dan berusaha turunkan berat badan dan bersenam dengan kerap untuk meningkatkan kesuburan. Usah terus mendapatkan rawatan kesuburan tanpa berusaha menjaga kesihatan badan dahulu. Jom baca kisah ibu anak dua ini!


Terlintas video viral seorang isteri surprise husband dia dengan love box berisi pregnant test kit dan sarung tangan baby, setelah menunggu zuriat 5 tahun. Saya stalk #hashtag dia dan lihat dia ada sejarah PCOS (google kalau nak tau)

Selepas Najmi berusia 4 tahun, saya cuba untuk hamil lagi, sehingga dia berumur 5 tahun pun belum ada tanda nak pregnant, so terus buat treatment. Doktor check both of us. Kesimpulannya dua-dua takde masalah (ye la dah ada satu anak sebelum tu pun kan), tetapi doktor kata saya ada PCOS.

Gemuk dan lemak halang telur

Penerangan doktor yang mudah saya faham ialah kegemukan. Kegemukan dan lemak tu menghalang telur. Doktor kata kena diet. Masa tu serius saya diet, masa tu takde ilmu diet, redah je diet. Dekat setahun rasanya saya tak makan nasi, yang betul-betul makanlah maksudnya. Kalau makan pun minta husband suapkan sesuap dua, cukup. Memang turun berat, dari 115kg tu, turun sampai 89kg. (November 2007).

Hamil tapi keguguran

IKLAN

Benar teori doktor dan dengan izin Allah jua.. masa 2006, saya tak sedar pregnant, tetapi keguguran. Awal tahun 2007 pregnant lagi, kali ini siap buat buku merah dah, dan dua kali check up, baby ok. Check up kali ketiga, denyutan jantung lah kata doktor dan size baby kecil dari usia kandungan. Seminggu lepas tu bleeding, dua minggu kemudian itu gugur lagi.

Habis pantang keguguran tu, sambung diet, turun lagi berat. December 2007, saya turun sehingga berat jadi 85kg dari 115kg. Dan masa ni saya disahkan pregnant lagi kali ke empat, iaitu Alesya.

IKLAN

Diet dan jangan putus asa

Tujuan saya share cerita sebab nak bagi sangat pada adik-adik yang badan berisi dan ada masalah PCOS ni, jangan putus asa, diet la dengan serius dan disiplin, usaha, selebihnya serah pada Allah, teori doktor itu teori ilmu perubatan, dan Allah juga mengizinkan.

Cuba turunkan berat bersungguh-sungguh.

P/s hehe masa tu desperate nak pregnant maka ada misi kena kurus cepat, sebab kejar usia meningkat masa tu, target bak pregnant sebelum umur 35, hehe dan tercapai juga. Sekarang diet asyik ke laut dalam.

sumber: Pnut Syafinaz