Bila nak raya ni, baru teringat nasi impit tak beli lagi! Dari pergi keluar mencari berebut dengan orang lain, baik buat sendiri je guna cara yang dikongsikan di bawah ini. Ye lah, nak buat sendiri main buat je nanti terlebih air, jadi bubur pula kan? Jadi, kenalah tahu sukatan yang betul..

Resepi ini dibuat menggunakan pressure cooker, tetapi bagi yang tiada pressure cooker, selepas nasi masak boleh terus mampatkan ke dalam bekas makanan, tunggu sejuk barulah dipotong.

Cara Masak Nasi Impit Guna Pressure Cooker/Rice Cooker

Saya buat nasi impit ni guna pressure cooker. So, saya mohon maaf kpd yg tak ada pressure cooker rasanya blh cuba masak dlm rice cooker biasa je.

Sukatan :-

Beras 1 cawan

air 3 cawan (beras biasa bukan basmathi)

Cara-caranya:

1. Basuh beras bersih-bersih dan masukkan air (saya masak 3 cawan beras + 9 cawan air)

IKLAN

2. Masukkan ke dalam pressure cooker. (saya guna jenama Primada)

3. Tekan butang congee/soup. Kemudian dah boleh tinggalkan. Boleh buat kerja lain.
Jangan guna periuk steel, masak nasi dalam periuk non stick supaya senang nak terbalikkan nasi impit nanti. Barulah nasi impit keluar cantik tak melekat.

4. Bila dah masak, satu tip untuk keselamatan, jangan lepaskan wap tapi biarkan wap keluar sendiri.

IKLAN

5. Selepas beberapa minit, dah nampak macam ok baru buka penutup pressure cooker.
Angkat periuk kemudian tekan nasi sehingga padat. Guna senduk kayu saja, tekan biar padat dan nampak kemas.

6. Kemudian biarkan nasi impit sejuk, tak perlu salin ke bekas lain. Bila dah betul-betul sejuk, baru terbalikkan. Kemudian bolehlah potong. Kalau masih panas/suam, jangan keluarkan lagi dan jangan potong. Biar dulu beberapa jam.

7. Siap! Boleh makan dengan kuah kacang atau sambal ikan.

Sumber: Wan Ros Ina Lina