Mendidik anak adalah suatu cabaran buat ibu bapa. Begitu juga dengan tingkah laku dan percakapan ibu ayah.

Sebagaimana perkongsian saudara Mohd Fhais Salim menjelaskan bahawa tidak elok memburukkan nama ibu untuk membuatkan anak rasa takut.

Seterusnya ikuti perkongsian ini.

Dapatkan My Qalam Elite Digital Perjuzuk Set dengan diskaun RM5 apabila anda menggunakan kod KELGST5 di sini 

Tak boleh buruk-burukkan nama ibu!
Tak sihat, amalan begini seperti nak “seeding” idea jahat untuk anak tak suka pada ibu sendiri.

 

Di Sebalik Populariti Kerjaya Sebagai “Mr. Pilot”.

 

“Kemas cepat nanti ibu marah!”
“Jangan buat sepah ibu buang mainan nanti”

Kita dengar macam tak bahaya cakap begini tapi bagi anak kita yang setahun jagung ni.
Kata buruk adalah kata buruk, apa sahaja yang dia dengar akan di ambil serius sekali.

– Anak kemas mainan bukan sebab nak kemas tapi sebab takut ibu marah.
– Anak tak buat sepah bukan sebab nak bersih tapi sebab takut mainan kena buang dengan ibunya.

Dalam otak anak tertanam idea “ibu jahat!”
Sebab apa ibu jahat, sebab ayah cakap begitu. Huh!
Sejak tahu perkara ni memang saya dah ubah 360 darjah cara saya bercakap.

Apa sahaja yang negatif saya ubah jadi positif, semoga terlindung la otak anak-anak dari idea yang jahat-jahat.
Daripada guna nama pasangan, saya memilih puji dan tanam idea baik-baik pada anak-anak.

IKLAN

“Kakak rajin kemas, sebab tu mama suka”
“Adik lepas main simpan mainan tau, adik sayang mainan”
Simple.

Imej baik seorang ibu terjaga, anak-anak pun makin sayang dan makin mudah patuh pada ibunya.
Wallahu A’lam,

Sumber: Mohd Fhais Salim

 

IKLAN

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club