Kalau ingin menyentuh tentang penyakit yang mempunyai risiko lebih tinggi dikalangan wanita, memang terlalu banyak.

Atas alasan ini jugalah penting untuk kita menambah pengetahuan supaya boleh mencari cara untuk mencegah penyakit tersebut.

Namun jika telah disahkan berpenyakit, perlulah pula tahu cara mengawal penyakitnya. Apatah lagi jika ada pantang larang dari segi pengambilan makanan, sebaiknya perlu ambil perhatian.

Umpamanya jika ada yang mengidap penyakit tiroid, antara penyakit yang tidak asing lagi ‘menyerang’ di kalangan wanita.

Penyakit tiroid ini adalah masalah di mana berlakunya ketidakseimbangan hormon tiroid dalam tubuh badan manusia.

Masalah tiroid ini boleh terjadi sekiranya kelenjar tiroid seseorang itu kurang aktif atau kita kenali sebagai hipotiroid atau terlalu aktif iaitu hipertiroid.

Tanda-tanda umum bagi mereka yang ada sakit tiroid ini adalah seperti mengalami benjolan di bahagian ketiak, bengkak di bahagian leher dan tanda yang paling kerap dialami oleh pesakit ini adalah gugup (ketar-ketar jika gementar).

Oleh itu, adalah lebih baik jika pesakit tiroid untuk ketahui tiga jenis makanan ini yang tidak sepatutnya diambil oleh mereka sepertimana yang dikongsikan lebih lanjut di laman kesihatan Hello Doktor.

Makanan Yang Tidak Boleh Dimakan Oleh Pesakit Tiroid

Oleh itu, adalah lebih baik jika pesakit tiroid untuk ketahui tiga jenis makanan ini yang tidak sepatutnya diambil oleh mereka.

Pernahkah anda dengar mengenai penyakit tiroid atau hipertiroidisme?

Kondisi ini membuatkan tiroid menghasilkan lebih banyak hormon daripada apa yang diperlukan. Hipertiroidisme sukar untuk diuruskan. Oleh sebab itu, ada pantang terutamanya dari segi pemakanan untuk pesakit tiroid.

Semua makanan untuk pesakit tiroid atau hipertiroidisme boleh memberikan kesan terhadap rawatan yang diterima.

Ada makanan yang baik untuk pesakit tiroid, namun ada juga beberapa makanan yang boleh membuatkan simptom menjadi lebih teruk!

Seperti penyakit lain, banyak faktor berada di luar kawalan kita seperti sejarah keluarga dan juga keadaan sekeliling.

Namun, diet memainkan peranan yang sangat penting. Jadi, anda perlulah memilih makanan yang terbaik dan sesuai dengan kondisi anda.

Sebelum kita bincang lebih lanjut mengenai pantang larang pemakanan untuk pesakit tiroid, mari kenali penyakit ini dengan lebih mendalam terlebih dahulu.

Apakah maksud hipertiroidisme dan hipotiroidisme?

Hipertiroidisme merupakan satu kondisi yang menyebabkan kelenjar tiroid menghasilkan terlalu banyak hormon. Antara hormon yang dihasilkan kelenjar ini ialah hormon triiodothyronine (T3) dan thyroxine (T4).

IKLAN

Hipertiroidisme dan hipotiroidisme adalah penyakit yang mempengaruhi jumlah hormon yang dirembeskan oleh badan – bezanya cumalah banyak atau sedikit.

Kedua-dua penyakit tiroid ini boleh menjadi serius jika pesakit tidak mendapatkan rawatan yang sewajarnya. Malah, ia boleh memberi kesan negatif terhadap badan jika tidak diperiksa oleh pakar.

Ada banyak rawatan yang tersedia untuk pesakit tiroid.

Doktor boleh memberikan ubat antitiroid dan iodin radioaktif untuk memperlahankan penghasilan hormon ini.

Ada juga pesakit yang perlu melakukan pembedahan untuk membuang kelenjar tiroid.

Hipertiroidisme merupakan satu kondisi yang sangat jarang berlaku. Hanya 1% sahaja dicatatkan mempunyai kondisi ini di Amerika Syarikat.

Semua individu berisiko menghidap hipertiroidisme, namun wanita mempunyai risiko yang lebih tinggi.

Pantang larang pemakanan untuk pesakit tiroid

Ada beberapa jenis makanan untuk pesakit tiroid yang perlu dielakkan.

Walaupun makanan ini berada dalam kategori sihat dan selamat, ada beberapa bahan yang terkandung di dalamnya yang boleh menyebabkan masalah tiroid pesakit menjadi semakin teruk.

Tetapi, pesakit tiroid masih boleh makan makanan di bawah, namun ia perlulah diambil secara bersederhana.

  1. Makanan yang mengandungi soya

Tak Boleh Makan Sayur Ni Kalau Hidap Penyakit Tiriod!

IKLAN

Soya merupakan makanan utama yang sudah lama menjadi ‘musuh ketat’ pesakit tiroid.

Di dalam soya termasuklah makanan seperti tempe, edamame, tofu dan miso, terdapat satu bahan yang dikenali sebagai isoflavones.

Pakar berpendapat isoflavones boleh meningkatkan risiko hipertiroidisme.

Walau bagaimanapun, satu kajian yang dimuatkan di dalam Scientific Reports pada tahun 2009 menyatakan sebaliknya. Malah, mereka tidak menemui sebarang kaitan antara soya dan juga tahap hormon dalam badan.

Namun, ada kajian lain yang menunjukkan soya mungkin dapat mengurangkan keberkesanan ubat tiroid.

Oleh sebab itu, pesakit yang menghidap hipertiroidisme perlulah merujuk doktor masing-masing sebelum mengambil makanan yang mengandungi soya.

2. Sayuran seperti brokoli dan kubis

Tak Boleh Makan Sayur Ni Kalau Hidap Penyakit Tiriod!

Tidak dinafikan, brokoli dan kubis amat berkhasiat dan dipenuhi pelbagai nutrisi. Bukan itu sahaja, sayuran ini juga kaya dengan serat. Malah, pengambilannya amat digalakkan oleh pakar.

Namun, berbeza pula dengan pesakit tiroid. Sayuran ini mungkin akan mengganggu penghasilan hormon tiroid lebih-lebih lagi jika pesakit mempunyai kekurangan iodin.

Tetapi, menurut Mayo Clinic, impak ini mungkin tidak seberapa jika anda kurang makan sayur. Malah, untuk mempengaruhi penyerapan iodin badan, seseorang itu perlu makan sayur dalam kuantiti yang sangat banyak.

IKLAN

Jika anda didiagnosis dengan hipotiroidisme dan kekurangan iodin, ada beberapa langkah yang boleh diambil untuk membuatkan sayuran ini kurang berbahaya.

Sebagai contoh, anda boleh memasak sayur-sayuran ini terlebih dahulu dan mengehadkan pengambilannya sebanyak 5 auns sehari supaya ia tidak akan menjejaskan fungsi tiroid.

  1. Pesakit tiroid perlu elakkan gluten dalam roti

Individu yang menghidap hipotirodisme mungkin perlu mengurangkan pengambilan gluten, sejenis protein yang dijumpai dalam makanan diproses seperti gandum, barli dan bijirin lain.

Selain itu, jika anda mempunyai penyakit seliak, gluten juga didapati dapat membuatkan usus kecil mengalami keradangan. Kondisi ini akan mengehadkan keberkesanan ubat tiroid.

Menurut sebuah artikel yang dimuatkan dalam jurnal Endocrine Connections¸ hipotiroidisme dan penyakit seliak selalunya berlaku sekali.

Walau bagaimanapun, belum ada bukti yang kukuh untuk menyokong diet bebas gluten dapat merawat masalah tiroid.

Namun, dapatan kajian pada tahun 2019 dalam jurnal Experimental and Clinical Endocrinology & Diabetes pula menunjukkan sebaliknya.

Malah, mengurangkan pengambilan gluten mungkin bermanfaat untuk wanita yang mempunyai penyakit tiroid.

Tak Boleh Makan Sayur Ni Kalau Hidap Penyakit Tiriod!

  1. Pemakanan untuk pesakit tiroid perlu elakkan: Makanan berlemak dan bergula

Makanan berlemak sudah lama terbukti dapat mengganggu penyerapan ubat penggantian hormon tiroid. Dalam masa yang sama, kelenjar tiroid juga akan dihalang daripada menghasilkan sebarang hormon.

Oleh sebab itu, lemak adalah antara pemakanan untuk pesakit tiroid perlu elakkan, terutamanya mentega, marjerin, dan lemak pada daging haiwan.

Selain itu, pakar juga menggalakkan agar pesakit tiroid mengurangkan gula dalam makanan.

Bukan sahaja ia mengandungi banyak kalori dengan 0 nutrisi, makanan bergula juga boleh menyebabkan metabolisme badan menjadi perlahan.

Jadi, hindari pengambilan makanan berlemak dan bergula untuk elak simptom penyakit tiroid menjadi lebih teruk!

Sumber : Hello Doktor

Tonton video ini, rasa-rasanya apa yang menarik jika kita shopping di beberapa kedai yang dianggap ‘kedai saka’ ni ye?

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI