Zaman canggih sekarang ni, macam-macam cara si scammer nak buat kerja jahat! Antaranya membuat transaksi bank secara sendiri.

Pernah bayang tak, anda tidak buat sebarang pembelian tetapi masuk notifikasi transaksi berjaya di telefon bimbit anda. Pelik kan? Cek baki di online banking, baki berkurangan. Haaaa sudah!

Sama seperti yang dilalui oleh seorang pengguna Facebook ini, Norizatul Radzi baru-baru ini. Nak tahu apa tindakan yang anda perlu buat jika berhadapan dengan situasi seperti ini? Jom ikuti kisahnya..

________________________________________________________________________

26/2/22 – Tiba-tiba masuk notification ada transaksi 4 kali dengan amount berlainan. Masa ni kat Sabah. So macam pelik jugak, try call bank tapi tak dapat. Masa ni tenang lagi. Kita try any solution untuk reach dengan pihak bank.

Bila jadi macam ni korang jangan panik, benda macam ni ada proses. Biar lambat janji dapat balik duit.

Langkah yang perlu dilakukan:

Langkah pertama yang korang kena buat adalah call bank untuk buat report “Fraud Transaction”.

Kedua, korang kena block kad bank tersebut dengan kadar segera.

Ketiga, transfer semua duit ke bank lain dulu kalau kad tak block (sis haritu 2 hari jugak nak dapat call bank) masa tu dah la kat Sabah. Tak tenang nak honeymoon. Kurang asam scammer ni.

Keempat, pergi ke bank untuk buat kad baru.

Langkah kelima, update dengan bank tentang kad baru tersebut dalam tempoh 14 ke 45 hari. Aku tiga kali update (sila pastikan customer service bagi nombor report untuk rujukan).

Keenam, korang tunggu sajalah sampai duit tu masuk balik ke akaun bank korang.

Akhir sekali, Alhamdulillah selepas satu bulan lebih aku berjaya dapat semula duit aku.

Pihak bank bagitahu nombor kad (depan kad ATM) dah terdedah dengan pihak scammer. Sebab tu dorang boleh tarik duit kita.

Masa ni depa curi kaw-kaw. Sampai tinggal RM4 jek nasib baik gaji tak masuk lagi. Kalau tak naya pak karim.

IKLAN

Pengajaran kat sini, kalau ada apa-apa urusan melibatkan online, sila gunakan iFPX sahaja. Jangan guna debit card.

Ni first time aku kena. Alhamdulillah pihak bank sangat-sangat membantu aku sepanjang proses refund ni berjalan.

Nota: Duit dapat atau tak tu belakang cerita, kalau dapat macam sis ni kira rezeki. Yang penting report. Jangan biarkan jek.. Seronok nanti scammer tu berjoli sakan. Kalau tak report pihak bank pun tak boleh nak buat apa-apa.

Sumber: Facebook Norizatul Nadia Radzi

Jom tonton kisah Hikayat 1001 Malam yang dibawakan oleh Bintang Kecil.

IKLAN

Bulan puasa ni masa untuk kita tambah pahaladengan membuat amal ibadah. Jom didik jiwa mendekati keluarga sakinah.

 

Nak tahu cara mudah uruskan kewangan keluarga? Semak sini!

Yang mana adik adik ada masalah mata, jangan takut bagitau ibu ayah ye, macam BK squad ni!