Kini sudah pastinya ramai berduka apabila peningkatan kes kematian akibat Covid 19 di negara ini ternyata membimbangkan kita. Saban hari paparan di media sosial berkongsi kematian ahli keluarga akibat virus paling bahaya ini.

Duka itu juga dialami sendiri oleh pelakon, pelawak dan pengacara popular, Didie Alias yang kehilangan ahli keluarga rapatnya.

Menerusi Instagram miliknya beliau memuat naik ucapan takziah buat ahli keluarganya. Dia yang sudah kehilangan lima ahli keluarganya akibat Covid-19, meluahkan rasa sangat terkesan terhadap dirinya.

Dirinya seakan trauma melihat lima ahli keluarga rapatnya pergi selamanya. Luahannya itu telah menarik perhatian warganet yang turut bersimpati dengan situasi yang dialaminya. 

Inna Lillahi wa inna ilayhi raji’un

Ya Allah Kau Kuatkanlah Kami Sekeuarga Dengan Dugaan Covid nie. Tak mampu dah aku nak cakap.

Hari nie seorang lagi ahli keluarga aku,sepupu rapat aku menghembuskan nafas terakhir angkara covid jahanam nie. 

Sama-sama lah kite sedekah Al fatihah buat mereka yang meninggalkan kite termasuk ahli keuarga mumy.

Mohon patuhi SOP

Bimbang kes semakin meningkat, pengacara popular ini berpesan agar sentiasa mematuhui SOP dan pentingkan diri sendiri agar dapat mengawal wabak ini merebak tanpa kawalan.

Sama-sama lah kite jaga diri kite,family kite. Jangan lah korang jadi SELFISH pentingkan diri korang je. Dah naik tepu duk kt umah nie,jaga sop jaga jarak,dah macam-macam aku jaga masih tinggi lg jangkitan covid,aku tak tahu bile penghujungnye.

Lima ahli keluarga meninggal dunia akibat Covid-19

Al fatihah
Ibu Saudaraku -Rohana Kassim
Nenek Saudaraku – Nenek Andakku
Sepupuku – Abg Ajis
Bekas Abg Iparku – Hj Mohd Taib Abd Wahab
Sepupuku – Muhamad Firdaus b. Musa

‎إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّـا إِلَيْهِ رَاجِعون

“Mudah-mudahan syurga menjadi tempat rehatnya”

‎اللَّهُمَّ اغْفِرْ لَهُ وَارْحَمْهُ , وَعَافِهِ وَاعْفُ عَنْهُ , وَأَكْرِمْ نُزُلَهُ , وَوَسِّعْ مُدْخَلَهُ , وَاغْسِلْهُ بِالْمَاءِ وَالثَّلْجِ وَالْبَرَدِ , وَنَقِّهِ مِنَ الْخَطَايَا كَمَا يُنَقَّى الثَّوْبُ الأَبْيَضُ مِنَ الدَّنَسِ ، وَأَدْخِلْهُ دَارًا خَيْرًا مِنْ دَارِهِ , وَأَهْلا خَيْرًا مِنْ أَهْلِهِ , وَزَوْجًا خَيْرًا مِنْ زَوْجِهِ , وَأَدْخِلْهُ الْجَنَّةَ , وَأَعِذْهُ مِنْ عَذَاب النّارِِ

IKLAN

Ya Allah Ya Tuhanku ampunilah dia, rahmatilah dia, maafkanlah dia, muliakanlah kematiannya, lapangkanlah kuburnya, jadikanlah syurga sebagai ganti tempat tinggalnya semoga arwah di tempatkan di kalangan orang-orang yang beriman. Aamiin Ya Rabbal Alamin..

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Didie Alias (@ladydidiemsia)

Sumber: ladydidiemsia

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

IKLAN

Sedar tak sedar, bulan depan dah masuk bulan Ogos tau, bulan Kemerdekaan Malaysia!

Sebagai rakyat yang cintakan tanah air, mesti anda ada cara tersendiri nak eskpresikan rasa cinta dan bangga menjadi Anak Malaysia kan? Betul tak?!

Ehhh jangan cakap kat sini, simpan idea anda tu dan hantarkan kepada kami dengan menyertai Virtual Himpunan Saya Anak Malaysia!

Nak tahu caranya? Senang je! Layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520