Beberapa hari ni, asyik hujan je kat luar. Perasan tak? Waktu sejuk-sejuk macam ni, dapat makan bubur ke nasi air memang superb la, kira layan je time makRan. Ye tak?

Selalu nak makan je tunggu la balik kampung ke, pergi Golok baru dapat. Sekarang ni dah tak payah, buat sendiri je senang! Bukan takat lepas craving sendiri, nak makan lebih bermangkuk-mangkuk pun tak apa!

Orang kata, masak tu biar makan sampai puas! Haa kiranya dah buat nasi air tu, biar lauk dia tu lengkap. Barulah sedap nak ‘layan’! Hehe. Jom jengah cara nak buatnya, resipi hasil dari perkongsian dari Puan Riyn Nisrien ini. Tengok gambar pun dah sedap, apatah lagi kalau ada depan mata kan? Hehe

Disebabkan teringin maka jadi lah nasi air thai or nasi air golok…xpasty yg mne satu nma nye..biasa time blik kg beli je…org thai sndri yg jual…kali nie try buat sndri…first time buat n terus jadi..puas haty sgt buat..tambh2 klau suami puji sedap n mkn bertambah2 hilng rasa penat kn..😂😂

Saya edit resepi …resepi nie sgt simple…sy pom xtau nk tulis respi nie mcm mne😅

IKLAN

Resepi Nasi Air Golok 

Bahan-bahannya :-
– beras nasi air /beras hancur
-isi ayam
-serbuk lada merah
-bawang goreng
-ikan bilis
-minyak bawang putih
-Daun sup
-serbuk lada hitam
-telur masak separuh

Cara-caranya :-

Beras tu sy xsukat pom…terpulang masing2 nk buat banyak mne…air pom agk2 je…ayam tu nk rebus skli dgn nsi or blh rebus asing…bler dh jdi nasi air/bubur tmbh gram n gula skit…bgi ad rsa je bukn secukup rasa..

Sebb nnty nk mkn kita cmpur dgn bhn2 laen jdi la sckup rsa..cntoh ikn blis greng pom dh msin kn..

-mnyk bwg putih tu sy just greng bwg puth dlm mnyk je..

-serbuk lada merah tu sy beli siap kt kg..blh jugk bli cili flakes n blender kering..

-telur tu buat je telur msak spruh..

Yang laen tu nk buat pom blh nk beli pom blh…bleh rujuk gmbr ye..😀

Selamat mencuba..