Nak menanam, tak perlu ada tanah luas pun tak mengapa. Bak kata orang, di mana ada kemahuan, di situ ada jalan. Ada kaitan tak? Hehe. Yang mana minat untuk menanam tu, boleh cuba cara wanita dikenali nama Jodi Cholo ini menanam nenas Sarawak hanya di tepi rumah sahaja!

Tambahnya, setiap satu nenas itu anggaran beratnya 3-4.5kg/biji sebiji dan semua pokok nenas itu ditanam dalam polibeg saja.

Tidak lokek berkongsi ilmu, ini tip dan penjagaan penanaman nenas Sarawak yang dipraktikkan oleh beliau.

Tip & Cara Penjagaan Penanaman Nenas Sarawak

1.Tanam nenas Sarawak di tepi rumah saja. Tanam sejak Ramadan 2021 dan Ramadan 2022 dapat tuai hasil. Bilangan pokok ada 70 pokok.

2.Tanam melalui anak/ sulur bukan jambul dalam polibeg saja, saiz 13×13 atau 10×10. Median yang digunakan adalah 100 peratus tanah sawit. Saya potong pelapah anak pokok sebelum tanam, tinggal 3 helai yang atas sahaja supaya pokok cepat naik.

IKLAN

3.Anak pokok diletakkan di tempat yang kena 100 peratus sahaya matahari. Nenas ini tanam manual, 2 minggu 1 kali disiram, itu pun kalau musim panas.

4.Baja yang digunakan adalah baja NPK 15,15,15 cara 2 minggu 1 kali, sukatan sesudu makan untuk satu polibeg (saya tak pakai baja foliar).

Tak Perlu Tanah Luas, Wanita Ni Kongsi Cara Tanam Nenas Sarawak Dalam Polibeg Tepi Rumah Je!

IKLAN

5.Letak silver shine (tikar alas bawah polibeg) untuk elak rumput dari tumbuh sebab malas cabut rumput.

6.Fungsi pinggan polisterin/topi untuk lindung cahaya matahari yang terik elak buah rosak. Letak pinggan ini setelah buah besar.

7. Berat purata nenas 3-4.5kg/biji dan rasanya manis. Sepanjang tanam tiada racun serangga digunakan.

IKLAN

Tak Perlu Tanah Luas, Wanita Ni Kongsi Cara Tanam Nenas Sarawak Dalam Polibeg Tepi Rumah Je!

Tip ekstra

Pastikan pokok sihat sebelum berbuah.
Pokok besar buah pun akan besar.
Selepas pokok berbuah berhenti letak baja untuk elak buah rosak.

Semoga bermanfaat.

Sumber: Jodi Cholo