Ibu bapa pasti risau apabila melihat anak demam dalam tempoh yang lama dan tidak kebah-kebah meskipun sudah diberikan ubat.

Situsi begitu turut dialami oleh pelakon dan pengacara, Irma Hasmie apabila anak sulungnya terpaksa dikejarkan ke hospital setelah sesak nafas, demam dengan suhu yang tinggi dan mengalami sakit kepala.

Muat naik terbaru perkongsian di  Instagram miliknya, Irma berkongsi detik cemasnya yang dilaluinya baru-baru ini.

Kini, anaknya kembali sihat setelah menjalani rawatan di sebuah hospital terkena di ibu kota.

“Kisah beberapa hari lepas, saya baru sempat nak share. Harap dapat kongsi manfaat pada semua yang membaca.

“Bismillahi Mashaallah. Mulanya, Irfhan sesak nafas tengah pagi (> < jam 3am ke 4am rush ke klinik 24jam amik neb) 2 kali neb back to back sebab 1st neb tu masih tak clear lagi. Waktu tu tak ada demam lagi, esoknya badan dia mula panas, macam biasa bila kita pantau suhu naik tinggi mesti akan bagi dia paracetamol.

“But panas juga, tak turun demamnya, saya dah mula risau la. Macam tak jadi apa je walaupun makan paracetamol tu every 4 to 6 hours la lebih kurang. Then dia dah tak aktif, mengadu sakit kepala sangat, letih melepek je.

“Saya bawa pergi klinik lagi, doc beri antibiotic pula. Masuk hari ke 3 masih demam, muntah-muntah, tambah pelik lagi padahal dah makan antibiotik kan. Dia memang dah lesu teruk la.

“Sampai tahap minum air kosong pun muntah juga. Apa lagi ubat. Pukul 12 am rush pergi hospital. Pergi kat emergency, masa ni Irfhan nak berdiri pun tak boleh, kaki dia lembik. Admitted.

“Apply GL, nak jadi hal staf kat Registration inform Irfhan punya insurance policy tak matang lagi baru sangat amik, baru 4 bulan.

 

“Saya cuak masa ni takut tak lepas, kata dia sepatutnya kena 6 bulan. Dia tengok saya terdiam, terus dia kata takpe dia cuba je submit. Kat report, DR tulis suspect : chest infection.

“Hari tu memang saya terpaksa la duk kacau je agen insuran saya, saya panggil dia Su. @suriarosli91. TQ tau Su bantu tenangkan saya yang kalut waktu tu. Su bagitau cuba jelah apply GL tu.

“Tak tahu la Su sedapkan hati kita supaya teruskan sabar. Kita doa. Pasrah. Nak pujuk hati tu gigih la juga, Astaghfirullah.

“Otak ni duk pikir je nak bawa ke mana la Irfhan masa tu. Amik ubat jer kat sini then balik rumah ke atau kena tunggu siang la kot cuba bawa HKL ke, tapi klinik pesakit luar buka pukul berapa tak tau juga. Tak boleh fikir masa tu, blur dan buntu sangat.

“Dah tu pula memang prosedur sekarang kena ada covid test untuk apply GL. Irfhan kena swab test la pulak tengah sakit-sakit tu. Kat emergency area tu dah masuk Drip, amik darah amik darah amik darah, 3 syringe.
Amik neb lagi. Chest X-ray.

“Agak-agak berapa la kena charges bila GL tak lepas. Pengsan. Dah la tak tahu lagi sakit apa la anak saya ni kan. Memang la hati ni tak keruan. Gitu gini dah nak subuh.

IKLAN

DR SAHKAN ANAK HIDAP INFLUENZA A

Nurse datang nak inform Irfhan mengidap influenza A.”

“Allahu. Terkejut. Jujur, tak terpikir langsung virus ni. Saya rasa memang agak sukar nak kenalpasti bila anak terkena demam yang dijangkiti virus Influenza A.

“Tapi dalam masa sama, syukur sebab dah tahu sakit apa, dapat rawatan cepat-cepat, Alhamdulilah, Alhamdulillah, Alhamdulillah

IBU BAPA KENA HATI-HATI

 

IKLAN

Elak dari berlakunya komplikasi serius penyakit Influenza tu yang boleh ragut nyawa kalau lambat rawat, nauzubillah. Jadi yang membaca ni, boleh elak lebih baik elak dari terkena virus ni. Google la cara pencegahan ok.

Bila dah dijangkiti memang susah jaga. Tempoh jangkitan selalunya ambil masa 7-21 hari untuk sembuh. Tengok gambar ubat-ubat kena makan dan kena complete kan, ubat tu ada yang sampai 14 hari ye. 3 hari juga Irfhan kat hospital.

“Haha, apa kisah GL?? Alhamdulillah, approved. Syukur sangat. Tak rugi ye parents yang amik insurance untuk anak-anak. Memang penyelamat. Jangan tanya total bill berapa ok. AIA settlekan.

“Sekarang ni macam-macam ‘penyakit’ yang merisaukan ye. Yang pasti, mak ayah kena hati-hati, virus ni merupakan sebahagian daripada influenza bermusim dan sangat mudah berjangkit.

“Kita doa banyak-banyak untuk anak-anak keturunan kita. Hasbunallah wa ni’mal wakil ni’mal maula wa ni’mal nashir,” tulisnya lagi berkongsi.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by IRMA (@irmahasmie)

Sumber:irmahasmie

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club