Siapa tak suka bila lihat buah mangga berbuah lebat dan pokoknya tumbuh merimbun. Tapi untuk mendapatkan pokok yang subur ini, bukannya mudah kerana banyak yang perlu dititikberatkan lebih-lebih lagi ancaman dari serangga perosak. 

Baja yang tidak mencukupi juga merupakan salah satu sebab sebab kenapa pokok ini tidak berbuah lebat. 

Bagaimanapun yang menimbulkan masalah ialah pokok ini tidak berbuah lebat atau langsung tidak berbuah. Berbagai usaha dilakukan oleh mereka yang menanamnya termasuklah menggunakan baja tertentu namun hasilnya tidak seperti yang diinginkan.

Seorang pengguna Facebook, Kak Chah berkongsi tip memecah kebuntuan ramai untuk melebatkan buah mangga. Jelasnya, beliau mendapat petua tersebut melalui anaknya yang terbaca satu artikel dari luar negara.

[TRENDING] Kepala Aku Dihayun Jurulatih.” Remuk Hati Kakak Allahyarham Prebet Iman Bila Temui Nota Adiknya Di ‘Ragging’ Selepas 5 Bulan Pemergiannya

[EKSKLUSIF] Kalau Nak Jadi Perdana Menteri Kenalah…Nasihat ‘Deep’ Tun M Kepada Umar

IKLAN

“Alhamdulillah selepas mencuba petua tersebut, pokok mangga yang saya tanam di tepi rumah berbuah lebat. Dahan pokok sudah tidak dapat lagi menampung buah mangga sehingga sampai satu tahap, dahan pokok patah kerana buah mangga yang terlalu berat,” katanya.

Jelas Kak Chah lagi, beliau tidak menggunakan baja tertentu untuk menyuburkan pokok mangga yang ditanam sebaliknya mengamalkan petua menggunakan minyak masak terpakai. Berikut dikongsikan petua cara melebatkan buah mangga.

LANGKAH DEMI LANGKAH:

1. Gali lubang di sekitar pokok mangga.

IKLAN

2.Tuangkan minyak masak terpakai tersebut pada jarak dua atau tiga kaki dari batang pokok tersebut.

Hasilnya anda akan dapati pokok mangga berbuah lebat. Tidak hanya itu, buahnya juga manis.

Katanya, ada kala pokok mangga tersebut berbuah pada dahan tertentu dan bukan serentak yang menyebabkan akan ada buah yang sudah masak, buah muda, putik buah dan ada yang baru berbunga.

IKLAN

Bagi mengatasi masalah buah mangga yang berulat di dalam, kak Chah menyarankan agar garam kasar ditaburkan sekeliling pokok mangga dengan jarak dua hingga tiga kaki dari batang pokok. Hasilnya bukan sahaja buah tidak berulat, isinya juga manis.

[ARTIKEL PANAS]

[TIPS]

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

Tak Sangka Guna Minyak Masak Terpakai Boleh Buat Pokok Mangga Berbuah Lebat Dan Rimbun. Ini Caranya..

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI